Diari La Veu del País Valencià
Joanjo Garcia i un assaig sobre el sistema sanitari, entre els guardonats amb els Premis València 2018

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, organisme vinculat a la Diputació de València, ha donat a conéixer aquest dijous els guanyadors dels Premis València i València Nova –aquestos, per a candidats menors de 30 anys–.

Mònica Richart, per Violeta i el llop, és la guanyadora del Premi València Nova de narrativa en valencià, mentre que Joanjo Garcia, amb Russafa-Sarajevo, s’ha emportat el Premi València pel mateix gènere.

Pel que fa al Premi València de poesia en valencià, ha sigut premiat Jordi Julià pel poemari Sheakespeare i el desig. En castellà, el Premi València Nova de poesia és per a Estefanía Cabello, amb La teoría de los autómatas, mentre que el Premi València és per a Javier Velaza, amb Enveses.

En la categoria d’assaig, Antoni Corominas ha guanyat el Premi València per l’obra Vers la nova salut: Sinergies per a una sanitat millor. Finalment, Núria Tamarit ha estrenat la nova categoria dels premis del Magnànim, el Premi València de novel·la gràfica, amb el còmic 2 monedas.

Així, s’ha quedat un palmarés paritari, amb tres premiades i quatre premiats.

Rècord de categories desertes

D’aquesta edició, destaca la quantitat de categories desertes. Així, no hi ha hagut cap guanyador per obres de narrativa en castellà, ni als Premis València ni als València Nova. També han quedat deserts els Premis València nova de poesia en valencià i el Premi València nova d’assaig.

El director del Magnànim, Vicent Flor, ha destacat l’exigència dels jurats de cada categoria, remarcant precisament el fet que algunes han quedat desertes. I això, malgrat que en el cas de la narrativa en castellà s’havien presentat 117 originals, la segona categoria amb més participació. En conjunt s’han presentat vora 400 obres, sent la categoria dels Premis València de poesia en castellà la més ‘desitjada’, amb 177 títols. En l’extrem oposat s’hi troben els Premis València Nova d’assaig, amb una obra, i els Premis València Nova de narrativa en valencià i de poesia en valencià, tots dos amb tres originals.

Josepa Cucó, Marta Garcia Carrió, Anna Moner, Espido Freire, Lorenzo Silva, Najat el Hachmi, Salvador Ortells, Fina Girbés, Eduard Comeig i Jorge Valdés han sigut algunes de les persones que han format part dels jurats d’aquestos premis, que previsiblement s’entregaran en una gala al Centre del Carme el 18 d’octubre.

Comparteix

Icona de pantalla completa