Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana el foment del valencià, l’asturià i l’extremeny amb el pressupost de l’Estat

Els senadors de Compromís han presentat diverses esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) perquè incloguen ajudes al finançament de diverses acadèmies i associacions que fomenten la normalització de les llengües cooficials o reconegudes oficialment.

La coalició valencianista exigeix destinar 200.000 euros a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Acadèmia de la Llingua Asturiana respectivament, i 10.000 euros a l’òrgan de Seguiment i Coordinació de l’Extremeny i la seua Cultura OSCEC (associació sense ànim de lucre) creada el 2011.

“Compromís ha exigit el mateix tracte a totes les llengües espanyoles precisament al Senat, cambra en teoria representativa de tots els territoris. Dins d’aquestes mesures, Compromís ha dirigit ja diverses preguntes escrites al nou govern de Pedro Sánchez demanant accions per a la promoció, normalització i mesures positives per a les diverses llengües minoritzades, com l’asturià, el lleonès i l’extremeny (denominació respectiva en cada comunitat autònoma o regió) i l’aragonès, sense oblidar aquelles llengües cooficials que compten hui dia de més protecció, com són el valencià, èuscar, aranés i gallec”, explica una nota remesa per la coalició.

Compromís recorda que ha sigut la primera formació que ha fet servir al Senat les variants lleoneses i asturianes, tant escrites com parlades, així com l’aragonés, també emprat en una moció com en una intervenció al ple. “Defensar la pluralitat cultural i lingüística d’Espanya és defensar un estat en el qual tots estiguem representats i còmodes”, ha assenyalat el seu portaveu, Carles Mulet.

Reconeixement de l’extremeny

“La llengua extremenya (o estremeñu) està reconeguda com a tal per organismes internacionals com la UNESCO, Ethnologue i SIL International. L’Estatut d’Autonomia d’Extremadura no la reconeix com a llengua però incideix en el seu article 9 en la responsabilitat de la Junta d’Extremadura en la protecció de les modalitats lingüístiques pròpies”, ha explicat Mulet.

El senador valencià constata que “Espanya és signant de la Carta Europea de la Llengües Minoritàries o Regionals, que estableix la necessitat de protegir les llengües minoritàries de l’Estat, amb independència del seu estatus d’oficial o no”.

Per això considera necessari que, “atès que la Junta d’Extremadura no ha iniciat cap actuació en aquest àmbit”, cal “obrir una línia de finançament per a l’Òrgan de Seguiment i Coordinació de l’Extremeny i la seua Cultura en els PGE”.

Comparteix

Icona de pantalla completa