Diari La Veu del País Valencià
Cultura proposarà declarar BIC sis llocs relacionats amb la Guerra Civil

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport proposarà declarar Bé d’Interés Cultural sis llocs i zones relacionades amb la Guerra Civil pel valor històric que representen.

Així ho ha anunciat la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, que ha visitat la finca El Poblet, a Petrer, coneguda com la Posició Yuste. Aquesta va ser la seu de l’últim govern legítim de la II República.

És la primera vegada que el govern valencià realitza una visita a aquest espai. A partir d’ara, els tècnics de la Conselleria podran realitzar els treballs per a identificar l’inventari i iniciar la incoació del BIC.

Entre el 25 de febrer i el 6 de març de 1939, Juan Negrín i alguns membres del seu govern van tornar de França i es van instal·lar a la partida de Petrer amb l’objectiu de reorganitzar la zona republicana però el colp d’estat del coronel Casado els va obligar a fugir a l’exili des de l’aeròdrom del Fondó de Monòver, que també s’inclouria en la declaració del BIC.

“Les instal·lacions de defensa costanera més completes”

La Posició Yuste serà reconeguda com a BIC en la categoria de Lloc Històric juntament amb la finca La Pobleta, al terme municipal de Serra, que va ser la residència privada del president Azaña de maig a novembre de 1937, i l’Hospital de Sang de Benicàssim, un dels hospitals més importants que atenien les Brigades Internacionals.

Tres zones més relacionades amb edificacions i construccions defensives seran reconegudes. A Alacant es reconeixerà el conjunt de defenses de la ciutat per la zona sud, una línia de defensa terrestre que es troba en un estat de conservació adequat. Per proximitat geogràfica i per complementarietat defensiva d’Alacant, s’hi han d’incloure les instal·lacions de les defenses de costa que es mantenen al far de Santa Pola, entre els termes municipals d’Elx i Santa Pola. “Sens dubte, les instal·lacions de defensa costanera més completes a la Comunitat Valenciana”, descriuen des de la Conselleria.

A la demarcació de València es protegiran les construccions defensives de l’extrem sud de la línia immediata, o Puig-Carasols, amb una selecció de les defenses situades a la riba dreta del Túria i que s’estenen pels termes municipals de Riba-roja i Vilamarxant, “uns conjunts defensius amb una bona conservació, ben documentats i ja inclosos en els recursos turístics culturals d’una part del Parc Natural del Túria”.

Finalment, a la demarcació de Castelló es vol reconéixer el conjunt de fortins situats a l’est de Nules, al costat del camí del Cabeçol. Actualment estan restaurats i catalogats per l’ajuntament del municipi.

Una proposta de la Comissió Tècnica del Patrimoni de la Guerra Civil Espanyola

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha explicat que els llocs seleccionats constitueixen una proposta elaborada per la Comissió Tècnica del Patrimoni de la Guerra Civil Espanyola que es va crear dins de la conselleria per a identificar els béns més rellevants i amb més valor patrimonial d’aquell període històric.

Amoraga ha manifestat que “aquestos reconeixements mostren una part de la història d’Espanya que estava silenciada”. “Tenim un deure amb la nostra història recent i l’obligació de recuperar-la, protegir-la i mostrar-la a la ciutadania”, ha dit.

La comissió tècnica del Patrimoni de la Guerra Civil Espanyola també proposa fer un inventari de restes patrimonials que estan disseminades pel territori que servirà per a documentar els centres de resistència dels dos bàndols i les línies de defensa republicanes i franquistes.

Comparteix

Icona de pantalla completa