Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia col·loca Camps a la graella d’eixida del seu processament per la F1

Entre l’espasa i la paret. En aquesta situació ha posat la Fiscalia Anticorrupció Francisco Camps en el cas Valmor –la primera peça que investiga les possibles irregularitats en l’organització de la Fórmula 1– després de la contundent petició publicada aquest divendres: assenyalar-lo com a únic responsable dels delictes de malversació i prevaricació del Gran Premi.

Amb aquest revés judicial, Camps es queda sol, atés que l’escrit del ministeri públic considera que hi ha “indicis suficients” per a concloure que va ser l’expresident popular qui va acordar directament amb el gran magnat de la Fórmula 1, Bernie Ecclestone, per a celebrar a València la Fórmula 1.

Les conclusions de la Fiscalia Anticorrupció construeixen el trencaclosques del cas Valmor en una estructura diferent a la que s’havia establert en aquestos darrers mesos d’investigació. Les versions de persones pesades en l’entorn més pròxim de Camps, com ara la de la seua mà dreta, Belén Reyero, han sigut determinats perquè el ministeri públic fera aquest pas. Però aquesta no ha sigut l’única declaració que ha posat Camps en l’epicentre d’aquest cas de corrupció, també les paraules d’altres persones investigades, com ara l’expilot Jorge ‘Aspar’ i l’exconsellera d’Esports Lola Johson, han sigut claus. Per això, la Fiscalia també ha demanat en l’escrit el sobreseïment d’aquestes persones.

“Del somni al malson”

El discurs de Camps a l’hora de defensar perquè va impulsar la Fórmula 1 al País Valencià sempre ha estat fonamentat en el fet que suposaria uns alts beneficis econòmics per al País Valencià. La realitat, però, ha estat una altra. Així, el que per a l’expresident va ser un somni fet realitat, per a la societat valenciana ara s’ha convertit en un malson del que de moment té difícil escapar-se.

No obstant això, la capacitat de reacció de Camps sempre ha estat una de les seues virtuts. Així, Camps li va llevar veracitat aquest divendres al nou argument de la Fiscalia que al·lega que darrere de la celebració del Gran Premi “hi havia interessos electorals” del popular. Segons l’expresident, no li calia organitzar aquest tipus d’esdeveniments per a poder guanyar unes eleccions electorals, ja que sempre tenia a favor les enquestes en aquella època.

També va sostindre que els estudis d’impacte econòmic de l’Institut Valencià d’Investigació Econòmica i de Deloitte mostren que la “Fórmula 1 va tindre un impacte econòmic acumulat superior als 600 milions d’euros”, amb la qual cosa “no es va produir cap perjudici per a les arques públiques”.

Tanmateix, aquestes paraules de Camps contrasten amb el que va assegurar el passat 20 de maig durant la seua declaració davant de la jutgessa, on va admetre que ell va ser el responsable polític d’impulsar la F1 a les terres valencianes. Unes afirmacions que, fins i tot, va voler enviar dos dies després a la premsa perquè s’havia filtrat que ell havia posat la responsabilitat d’aquest esdeveniment en el també expresident José Luis Olivas.

La Generalitat, al costat de la justícia

A diferència de Camps, qui no li va trobar sentit a la nova acusació d’Anticorrupció, el govern valencià no es va mostrar estupefacte per aquest gir del cas. A més, per a seguir mantenint el seu compromís ferm contra la corrupció, el president del Consell, Ximo Puig, va avançar que la Generalitat es personarà en aquest cas perquè es puguen recuperar els presumptes diners desviats.

Puig va indicar que seguiran tot el procés judicial però que, a banda del que finalment sentencien els tribunals, per al president ja ha quedat clar que la Fórmula 1 “va ser una gran estafa”. Així, per a ell el més greu va ser la tranquil·litat amb què Camps en aquella època va assegurar que el Gran Premi no costaria cap euro als valencians, “situació que finalment ha suposat 308 milions d’euros”.

En la mateixa línia va criticar Oltra aquest cas durant la roda de premsa posterior al Ple del Consell. La vicepresidenta va assegurar que les conclusions de la Fiscalia “eren més que esperables”. A més, va lloar la tasca que estan duent a terme tant la Fiscalia com els tribunals per a “perseguir la corrupció”.

“Allò important és que retornen els diners que han saquejat, que han desviat, que són de tots els valencians i que han de tornar a les arques públiques fins a l’últim cèntim”, va criticar la també consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

La vicepresidenta també va explicar que el Consell ja ha enviat als tribunals i als diferents òrgans jurisdiccionals tota la informació que els han sol·licitat sobre la celebració de la Fórmula 1.

Comparteix

Icona de pantalla completa