Diari La Veu del País Valencià
Anticorrupció demana que es processe Camps per malversació i prevaricació en la Fórmula 1

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat que es processe únicament l’expresident de la Generalitat Francisco Camps en la peça 1 de l’anomenat cas Valmor, que investiga les presumptes irregularitats comeses en l’organització del Gran Premi de la Fórmula 1 a València, pels presumptes delictes de prevaricació i malversació, segons ha pogut saber Europa Press.

D’aquesta manera, el Ministeri Públic demana el sobreseïment pel que fa a les altres persones investigades en aquesta peça, l’exconsellera d’esport Lola Johnson; l’expilot de motos Jorge ‘Aspar’; la mà dreta de Camps en la F1, Belén Reyero, i l’exresponsable de la societat Projectes Temàtics Nicolás Figueras.

La causa Valmor està dividida en tres peces: aquesta primera, formada per la negociació prèvia duta a terme per Camps a favor de Valmor, l’empresa de Jorge Martínez ‘Aspar’, i en benefici de l’expilot, també investigat; una segona amb els contractes signats per Circuit del Motor, empresa pública encarregada de l’organització del Gran Premi, i determinats proveïdors que resultaven adjudicataris per ordre de Valmor, i la tercera peça, relacionada amb l’absorció de Valmor per part de l’empresa pública Circuit del Motor.

La primera inclou també l’aval del Consell sobre la Fórmula 1 a través d’un contracte signat el 19 de juliol de 2011 “per ordre directa” de Camps, després d’un viatge a Londres realitzat dies abans. L’expresident va dimitir del seu càrrec el 20 de juliol per la coneguda com la ‘causa dels vestits’ derivada del cas Gürtel.

Reyero, durant la seua declaració davant el jutjat que investiga aquesta causa, va assegurar que tot el projecte i les decisions que s’adoptaven sobre ell venien donades per Camps, tant en la gestió de la prova com en el fet que estiguera Valmor en la seua organització.

Ara, en l’escrit d’Anticorrupció, presentat aquest dijous i al qual ha tingut accés Europa Press, s’assegura que Camps va arribar a un acord verbal amb el magnat de la F1 Bernie Ecclestone, “al marge de qualsevol procediment administratiu”, per a celebrar a València el Gran Premi. Després de diverses reunions entre l’excap del Consell i Ecclestone, el primer hauria decidit “de manera personal” que se celebrara en la capital valenciana l’esdeveniment “pensant en el benefici electoral que li generaria en les eleccions autonòmiques de maig de 2007”. De fet, recorda que la iniciativa es va presentar pel mateix Camps i el magnat el 10 de maig d’aquell any, cosa que va suposar una denúncia davant la Junta Electoral.

Per a dur a terme les proves esportives, Camps va sol·licitar a José Luis Olivas, aleshores president de Bancaixa, que organitzara l’esdeveniment i li va garantir que la Generalitat assumiria les pèrdues, “comprometent fons públics al marge de cap procediment administratiu”.

L’escrit inclou diverses de les fitxes sobre l’esdeveniment que elaborava la considerada ‘mà dreta’ de Camps en aquest assumpte, Belén Reyero, i al·ludeix a les declaracions de testimonis com l’exvicepresident de la Generalitat Vicente Rambla o José Luis Olivas, que van manifestar que era Camps qui tractava “directament” els temes amb Ecclestone. En aquesta línia, l’escrit de fiscalia apunta que Camps va arribar a negociar en nom de Valmor Sports SL condicions econòmiques de l’esdeveniment, segons consta en un informe annex a un correu electrònic incorporat a la causa.

Un projecte econòmicament inviable

El fiscal assenyala així mateix que, després de la celebració del Gran Premi de 2008, els socis de Valmor van constatar que el Gran Premi de València era econòmicament inviable i generava una gran quantitat de pèrdues, per la qual cosa van acudir al govern valencià –en concret a Vicente Rambla– per a exposar-li que no podien continuar. Aquest, després de consultar-ho amb Camps, els va dir que la Generalitat, a través de la societat Projectes Temàtics, pagaria el cànon anual de 26 milions, principal obligació financera de Valmor.

Malgrat que les pèrdues de Valmor eren conegudes per l’administració, tal com van reconéixer Reyero, Rambla i també Camps en les seues declaracions, en 2010 Camps i Ecclestone van arribar a un acord verbal per a prorrogar 10 anys més el contracte i perquè la Generalitat fóra avalista de Valmor, tot això “al marge de procediment administratiu”.

Aquesta negociació, segons Anticorrupció, “la va dirigir directament Francisco Camps, contràriament al que va declarar ell el maig passat de 2018, quan va manifestar no tindre constància d’aquest contracte fins a juliol de 2011.

A partir d’aquell moment, prossegueix el relat fiscal, Camps va dirigir un procés de negociació amb Ecclestone, “de tal manera que va arribar a explicar el procediment administratiu perquè la Generalitat Valenciana es constitueix com a avalista, sempre amb Belén Reyero com a intermediària a través de correus electrònics i que, finalment, no va realitzar”.

“Tot açò –incideix– sabent que era inviable econòmicament, comprometent els fons públics i incomplint els procediments administratius necessaris. D’aquesta forma, va ordenar que per part de Dolores Johnson i Belén Reyero se signara el contracte de 19 de juliol de 2011 dient-los que seria ratificat pel Consell sabent que no seria així”.

Camps va culminar l’acord en una reunió a Londres amb el magnat el 13 de juliol de 2011 on, personalment, va portar el contracte i les còpies. La decisió va implicar que “la Generalitat, a instàncies de Francisco Camps, garantira davant la F1 qualsevol incompliment de Valmor en el contracte de drets comercials”, segons el fiscal.

Comparteix

Icona de pantalla completa