Diari La Veu del País Valencià
Orba aconsegueix reciclar el 85% dels residus gràcies al primer projecte complet de ‘porta a porta’ valencià

L’Ajuntament d’Orba (la Marina Alta) ha multiplicat quasi per sis la seua taxa de reciclatge des que el passat 18 de febrer retirara els contenidors dels seus carrers. Gràcies a un programa pioner de recollida selectiva ‘porta a porta’ (PaP), el poble ha passat de reciclar el 15% dels seus residus al 85% en només un mes i mig.

Fonts municipals expliquen que es tracta del primer projecte complet de ‘porta a porta’ al País Valencià, que ara mostra els primers resultats. Des de febrer ja no hi ha contenidors de cap tipus al carrer. El vidre, el paper i cartró, els envasos, la matèria orgànica i la resta de residus ara es recullen a la porta de casa. La fracció orgànica rep un tractament diferenciat en la planta d’eliminació amb la finalitat de fer compost d’alta qualitat. Si bé l’objectiu europeu per a 2020 és que les ciutats arriben al 50% del reciclatge en la gestió de residus, aquest municipi de la Marina Alta l’ha superat amb escreix.

Des de l’Ajuntament d’Orba expliquen que el PaP funciona “quan hi ha voluntat de fer-ho” i que l’experiència al seu municipi demostra que “pot ser una solució perfecta per a la gestió de residus urbans a les poblacions menudes”. “Les xifres de reciclatge entre gener, quan l’ajuntament encara usava el sistema de contenidor, i abril mostren que Orba ha augmentat el reciclatge considerablement, inclús el de la brossa orgànica”, afirmen en un comunicat. “L’Ajuntament envia a l’abocador menys del 15% dels seus residus i ha aconseguit reduir la quantitat de fem que es recollia amb l’anterior sistema, fet que s’explica en gran part perquè ja no apareixen elements impropis com les escombraries que omplien els contenidors hui desapareguts”, afegeixen.

El PaP és un sistema de selecció de residus que posa l’èmfasi en la separació del fem des de l’origen. A més, Orba hi afegeix tres fets que el posen al capdavant de l’estat espanyol: la identificació de l’usuari, la recollida de la fracció orgànica i la retirada total dels contenidors de la via pública. “La gent major ja no ha d’eixir de casa per a llançar el fem”, exposen les fonts consultades, mentre que “abans gran part de la població havia de recórrer distàncies superiors a 150 metres fins als contenidors”.

Seguint un calendari establit pel consistori, cada dia es trauen a la porta de casa dos poals: un amb fem orgànic i l’altre amb una de les altres fraccions. És a dir, cada nit el servei de recollida replega les deixalles orgàniques i els envasos, vidres o cartrons, segons corresponga. Ara bé, només els agafa si estan correctament separats.

Abans de posar en marxa aquest sistema es va fer una campanya de comunicació i conscienciació entre el veïnat d’Orba. A més, es va regalar un calendari i imants que recorden quin dia s’ha de traure cada tipus de residus. L’Ajuntament ha entregat a tots els domicilis un kit de dos poals, un per als residus orgànics i un altre per a la resta de fraccions, així com un de més xicotet per a separar els residus orgànics dins de casa. També s’han entregat bosses compostables i tres bosses reutilitzables per a les fraccions de paper i cartró, vidre i envasos lleugers.

Cada poal té un xip amb el qual l’Ajuntament fa un seguiment del comportament del sistema. L’objectiu en els anys vinents és “premiar” qui més recicle, és a dir, personalitzar la taxa de fem perquè cadascú pague en funció del seu comportament, tenint en compte la quantitat de residus produïda de cada fracció.

Alguns dels beneficis que destaquen des del consistori és l’augment de la recollida de reciclables, que es transforma en un increment de retorns econòmics; la disminució de la quantitat destinada a abocador, que es transforma en una reducció del cost de transferència i eliminació, i la millora la imatge del poble. “Els carrers d’Orba ja no tenen contenidors, amb la conseqüent recuperació de l’espai públic i l’eliminació de molèsties i olors al veïnat”, celebren des del consistori.

Comparteix

Icona de pantalla completa