Diari La Veu del País Valencià
Una dotzena d’agents mediambientals s’incorporaran a la plantilla després d’estiu per a augmentar-la i rejovenir-la

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha incorporat tretze nous agents mediambientals durant 2018, una xifra a la qual preveu sumar dotze agents més després d’estiu amb la finalitat d'”augmentar i rejovenir la plantilla”.

Els dotze agents mediambientals s’incorporaran una vegada superat el procés derivat de l’Oferta d’Ocupació Pública de 2015, que ha acabat la fase d’oposició i que començarà amb la fase de concurs. Així ho ha destacat la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, en una resposta parlamentària de l’última sessió plenària de les Corts, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat. Des de la Conselleria han destacat que s’ha “aconseguit incorporar” aquestos treballadors “malgrat les restriccions que limiten les possibilitats d’augmentar la plantilla imposades pel Ministeri d’Hisenda”.

A més, des de la Conselleria “s’està treballant per a dotar les unitats mediambientals dels instruments humans i materials necessaris”, ha assegurat. Elena Cebrián ha manifestat que “tota l’obstinació” del seu departament “està posada a millorar els recursos materials que empren en la seua comesa, millorar la plantilla i els plans de formació”, ha destacat.

Connexió a Internet i renovació del vestuari i dels vehicles

També s’han emprés una sèrie d’actuacions per a “donar a conéixer la important labor que exerceixen els agents mediambientals i millorar les seues condicions professionals”, ha explicat la Generalitat. “Des d’un primer moment, s’ha mantingut un diàleg obert a fi de conéixer aquells aspectes que generen malestar dins d’aquest col·lectiu i poder donar-los solució”, ha assegurat.

Entre les mesures empreses per la Conselleria es troben la redacció d’una instrucció relativa a l’organització i funcionament d’aquest col·lectiu, la creació d’un lloc de coordinació perquè els agents li traslladen les seues necessitats i el reforç de la formació amb sis cursos aprovats per l’IVAP i díhuit més de l’IVASPE.

També s’ha gestionat la renovació del vestuari i dels vehicles. “Entre 2010 i 2015, l’anterior govern només va renovar huit vehicles. En només tres anys, l’actual Consell ha igualat aquest nombre i, a més, està en tràmit la renovació de dos més”, ha assenyalat la Conselleria, que ha afegit que “dels 239 vehicles en ús, actualment 134 són anteriors a l’any 2000”. A més, s’estan dotant les instal·lacions que usen els agents d’ordinadors i connexió “adequada”, “ja que no totes comptaven amb accés a Internet”, ha agregat.

La Conselleria estudia obrir noves dependències per als agents que, per raó de distribució territorial, ho necessiten. D’altra banda, s’ha creat un accés directe en la pàgina web de la Conselleria a un apartat específic dedicat a aquest col·lectiu professional per a major visibilitat i posada en valor de la seua feina.

Mobilitzacions i aturades dels agents mediambientals

Aquest dimarts, Dia Mundial del Medi Ambient, els sindicats UGT, CSIF, CCOO, Intersindical, CGT i USO van convocar una aturada de conducció dels vehicles amb què treballen els agents mediambientals per a reclamar el “reconeixement” a la seua labor i contra les “deplorables condicions en què aquest cos es veu obligat a realitzar les seues funcions i a assumir algunes que no tenen reconegudes”, segons han explicat els sindicats convocants de la protesta en un comunicat.

Aquesta protesta inaugura una sèrie de mobilitzacions que es mantindran fins que la Conselleria “inicie les gestions necessàries per a proporcionar al cos mitjans, formació i procediments actualitzats, així com la imprescindible dignificació i reconeixement de la labor que els agents mediambientals estan realitzant per a la conservació del patrimoni mediambiental de la Comunitat”.

Els agents denuncien “greus manques de mitjans materials, humans i d’organització, així com unes condicions de seguretat i salut laboral inadequades”, al costat del “constant menyspreu i invisibilització” del col·lectiu i del seu treball “per part de la mateixa Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural”.

El passat 28 de maig, però, el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, i el subsecretari de la conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Josep Bernal, ja es van reunir amb els sindicats representatius dels agents mediambientals amb l’objecte d’establir un full de ruta per a millorar les condicions professionals d’aquest col·lectiu funcionarial.

Comparteix

Icona de pantalla completa