Diari La Veu del País Valencià
Una nova onada de sentències retorna una vintena d’aules concertades a set escoles privades

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha fet públiques aquest dilluns huit noves sentències que obliguen la Conselleria d’Educació a retornar els concerts educatius a una vintena d’aules d’un total de set col·legis. Aquesta nova onada de resolucions judicials segueix a les sentències emeses la setmana passada pel tribunal i, en la mateixa línia que les anteriors, el pronunciament del tribunal assenyala que els concerts vigents no es poden extingir per decret i que és obligatori renovar-los si els centres educatius compleixen els requisits exigits per la norma.

Els col·legis que van recórrer contra el Decret 6/2017 de la Conselleria d’Educació que regula l’ensenyament concertat i, també, contra el reglament que fixa els criteris per a l’accés o renovació d’aquestos i que ara es veuen afavorits pel pronunciament del tribunal són el centre María Inmaculada de Carcaixent, La Salle de València, Sagrado Corazón-Maristas d’Alacant, La Purísima de València, Colegio Parque Santa Ana de València, Col·legi San Juan de la Cruz d’Alacant i el Colegio El Armelar. El tribunal també estima el recurs del Sindicato Independiente de Enseñanza de Alicante.

En el cas del María Inmaculada de Carcaixent i de La Salle de València, el TSJ estima la renovació de quatre aules concertades de Batxillerat, 2 de primer i 2 de segon, en cadascun dels col·legis. Per al Sagrado Corazón d’Alacant el tribunal obliga a retornar el concert a huit aules de Batxillerat, mentre que en La Purísima de València i el Colegio Parque Santa Ana es concedeixen dos unitats de Batxillerat en cadascun dels centres. Pel que fa al centre educatiu San Juan de la Cruz d’Alacant, la sentència fa referència a l’obligatorietat de concedir el concert a dos aules d’Infantil de segon cicle per al període 2017-2021 sempre que es complisquen les condicions establertes.

De nou és la secció quarta de la sala contenciosa administrativa l’encarregada de resoldre els recursos. En el seu pronunciament, la sala avala la legalitat de part de la norma recorreguda, ja que reconeix que la Generalitat Valenciana “no està obligada a concertar”. Així, admet que si l’administració autonòmica “opta pels concerts, no està obligada a la gratuïtat total”, però precisa que, en el cas de l’ensenyament no obligatori, “si opta pels concerts, ha de sotmetre’s a la normativa bàsica de l’Estat”, que impedeix extingir per decret concerts que segueixen vigents i obliga a renovar-los si els centres educatius compleixen els requisits exigits per la norma. Aquestos concerts, eliminats en 2017, estaven vigents fins a 2021.

La setmana passada la Conselleria d’Educació ja va avançar que recorreria contra les huit sentències fetes públiques aleshores. Tot fa pensar que seguirà el mateix camí amb les huit noves sentències.

Comparteix

Icona de pantalla completa