Diari La Veu del País Valencià
El PNB sentencia Rajoy i garanteix la investidura de Sánchez

Pedro Sánchez està en disposició de succeir Mariano Rajoy en la Presidència del govern espanyol. Els cinc diputats del Partit Nacionalista Basc (PNB) completaran la majoria parlamentària necessària perquè demà divendres prospere la moció de censura presentada pel PSOE.

La sessió vespertina del debat s’està produint amb Mariano Rajoy absent. Abans, els nacionalistes bascos han pres la decisió de votar a favor de la seua censura aquest migdia en una reunió de cinc hores a Vitòria, on s’ha reunit l’Euskadi Buru Batzar (EBB), l’òrgan de govern de la formació. Tot i que la formació ‘jeltzale’ havia anunciat que farien pública la decisió durant el ple, ho han comunicat abans al PP. El partit de Rajoy, doncs, ha confirmat la notícia de la pèrdua del govern espanyol.

Pedro Quevedo, de Nueva Canarias, ha sigut el primer a donar el suport a Sánchez, però li ha demanat que no convoque eleccions avançades “fins que no ho decidisca la majoria”. La portaveu de Coalición Canarias, Ana Oramas, ha criticat la presentació de la moció de censura i l’ha atribuïda a l’ànsia de poder del líder socialista. A més, ha llançat sospites al voltant de les intencions dels independentistes catalans a l’hora de donar el ‘sí’ a Sánchez. També han mostrat el seu rebuig a la moció els portaveus de Foro Asturias, Isidro Martínez, i Unión del Pueblo Navarro, Íñigo Alli.

Marian Beitialarrangoitia, de Bildu, ha situat Rajoy i Sánchez en el mateix lloc i ha donat a entendre que no donarà suport a la iniciativa socialista, sense concretar quin serà el sentit del dos vots ‘abertzales’. Tot i això, just després del discurs, Bildu ha assegurat en una nota de premsa que votaran a favor de la moció.

Joan Baldoví ha confirmat el vot favorable de Compromís i els seus quatre diputats i ha desitjat que Rajoy siga un bon “cap de l’oposició”. El portaveu valencianista ha advertit al PP que “la festa es va acabar” i que es troben “al final de la fugida” perquè moltes persones “feien coses lletges i il·legals”. Baldoví s’ha dirigit també a Pedro Sánchez. “Preferíem fa dos anys un president socialista a un de popular. Vam dir-ho. Vam fer el que vam poder, però no va poder ser. Esperem que ara sí que siga possible i Mariano Rajoy vaja a Santa Pola a recuperar el seu lloc de registrador de la propietat”, ha conclòs el portaveu de Compromís.

Comparteix

Icona de pantalla completa