Diari La Veu del País Valencià
Un pel·lícula valenciana competeix en la secció oficial de Cinema Jove una dècada després

En la 33a edició de Cinema Jove es podrà veure “el millor cine internacional fet per joves”. Aquest és l’eslògan amb què el director del festival, Carlos Madrid, ha resumit els atractius audiovisuals i formatius programats aquest any en el certamen dedicat al cine fet per menors de 40 anys.

Tant Carlos Madrid com el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, han emfatitzat aquest dimecres durant la presentació de Cinema Jove que, després de deu anys, en la secció oficial de llargmetratges competirà junt amb altres nou produccions una pel·lícula valenciana: Seguidores, d’Iván Fernández de Córdoba. Els títols es projectaran del 22 al 29 de juny a la Filmoteca.

En la categoria de curtmetratges hi ha 55 títols entre els quals també hi haurà presència local. Ahora seremos felices, de Borja Soler; Patchwork, de María Manero, i El escarabajo al final de la calle, de Joan Vives, són les tres cintes que competiran en la secció oficial de curtmetratges. De moment, però, el festival no ha revelat quins seran tots els títols que participen en les seccions competitives al millor llargmetratge i curtmetratge així com tampoc el film amb què s’inaugurarà i es clausurarà l’edició. Del 22 al 30 de juny, la Filmoteca acollirà la projecció dels curts de la secció oficial.

Pel que fa a websèries, tretze cintes procedents d’Espanya, Argentina, el Regne Unit, Turquia, França, Uruguai i Xile apareixen en aquesta categoria. El Centre Octubre serà l’escenari on es projectaran les sèries els dies 23 i 24 de juny.

En aquesta 33a edició, que tindrà cinc seus –la Filmoteca, el Centre del Carme, La Nau, el Centre Octubre i Las Naves–, es guardonarà al productor de la Vall d’Uixó, Fernando Bovaira, personatge destacat en el panorama cinèfil per haver produït Abre los ojos i Mar adentro, d’Alejandro Amenabar, i Los amantes del círculo Polar, de Julio Medem. Pel que fa als premis Un futur de cinema, recauran en Greta Fernández i el valencià Pablo Molinero.

Carlos Madrid ha destacat el gran nombre d’activitats paral·leles al festival que s’han programat per a treballar dues vessants. La primera, la de captació de nous públics, sobretot –ha ressaltat el director del festival– universitaris. La segona se centra a reforçar i orientar els creadors novells, principalment aquells que tot i no haver començat estudis audiovisuals ja en l’institut o en els primers anys a la universitat han realitzat algun projecte audiovisual. Amb un pressupost aproximadament de 500.000 euros per a 2018, Carlos Madrid ha demanat temps perquè els canvis introduïts en 2017 comencen a donar fruits de la “marca” que s’ha llaurat Cinema Jove.

Madrid, però, no veu cap inconvenient que València tinga dos festivals, Cinema Jove i la renascuda Mostra de València, perquè considera que tots dos són “compatibles”. Això no obstant, ha lamentat que la recuperació de l’Ajuntament de València del certamen cinematogràfic de moment s’ha notat en Cinema Jove en el fet que l’equip liderat per Madrid ha perdut una persona: Eduardo Guillot, qui va assumir la direcció artística del festival municipal. Madrid ha reconegut que encara no s’han assegut a parlar. “Cadascú s’ha d’esforçar en la tasca de fer visible la marca del festival”, ha explicat el director de Cinema Jove.

Girona vol que continue

En 2019, finalitza el contracte de Carlos Madrid com a director de Cinema Jove. Una vegada acabe aquesta edició, la intenció de la conselleria és asseure a analitzar la situació i valorar l’opció de prorrogar la vinculació entre la Generalitat i Madrid. Girona ha xifrat en huit anys el temps que necessita un gestor cultural per a desenvolupar les idees i, a més a més, ha recordat que la figura de Madrid representa la idea de Cultura de posar al capdavant del festival una persona jove. Per això, el secretari autonòmic ha traslladat la seua opinió personal sobre la continuïtat de Carlos Madrid com a responsable del festival. “La meua opinió és la de mantindre Carlos dos anys més”, ha indicat. Ara bé, Girona ha apuntat que en acabar aquest Cinema Jove es parlarà del futur.

El jove Brian de Palma

Un dels cicles més destacats serà el dedicat a Brian de Palma, de qui es projectaran quatre pel·lícules de la seua etapa juvenil (rodades abans dels 40 anys). La retrospectiva comptarà amb títols com Greetings, Carrie, Saludos i Murder à la mod.

La 33a edició de Cinema Jove passarà de l’homenatge a Brian de Palma al renovador del cinema colombià Luís Ospina. Pel mig, però, al Centre del Carme tindrà lloc un cicle dedicat a la música electrònica amb concerts i pel·lícules dedicades a aquest tipus de música. Dins d’aquest Beats & Frames s’exhibiran cintes dedicades a la ruta del Bakalao.

Digital Jove és un dels fòrums dedicat a aprofundir en les noves narratives digitals. Com a novetat s’ha incorporat un cicle dedicat als curmetratges d’animació.

Projeccions especials

Dins del festival hi haurà diverses projeccions especials de pel·lícules que no competeixen en les seccions oficials com ara Formentera Lady, de Pau Durà amb José Sacristán; Casi 40, de David Trueba; el documental #Indestructible, sobre el periodista Quique Medina; Yo la busco, de Sara Gutiérrez; Con el viento, de Mertixell Colell, i Halcón ciego, de Marino Darés.

En aquesta edició, el festival tornarà a dur fora de la ciutat de València la projecció d’algunes de les pel·lícules programades gràcies a la col·laboració amb la Diputació de València.

Activitats formatives

Entre les activitats orientades a la didàctica i formació, Cinema Jove ha introduït una residència d’estudiants que se celebrarà del 3 al 7 de setembre al Col·legi Major Rector Peset. De l’1 al 5 de juny, La Nau acollirà Pantalla Jove, una activitat dedicada al fet que diversos experts analitzen els curts creats per alumnes d’ESO. També a l’Institut Francés de València es podrà veure una tria de curtmetratges francesos.

A la Filmoteca tindrà lloc la taula redona al voltant dels criteris per a discernir quins projectes poden o no convertir-se en un projecte audiovisual. Al MuVIM se celebrarà el Curt creixent, una acció orientada a posar en contacte creadors amb productors.

Comparteix

Icona de pantalla completa