Diari La Veu del País Valencià
Puig demana suport sense condicions a la censura de Rajoy i eleccions en un temps raonable

L’executiva del PSPV ha avalat aquest matí sense fissures la moció de censura presentada per Pedro Sánchez per a desplaçar Mariano Rajoy de la Moncloa. “Estem en una crisi i emergència política atesa la falta de reacció del PP i Rajoy. Era la responsabilitat del PSOE i no es podia mirar cap a una altra banda. L’estabilitat s’ha de lligar a l’honradesa, no por haver-hi estabilitat sense ètica i sense un govern honrat”, ha assegurat després de la reunió el seu secretari general, Ximo Puig.

Segons el també president de la Generalitat, la decisió s’ha pres “tenint en compte que” al País Valencià “va començar quasi tot”: Per això, ha recordat que “hui fa 23 anys que el PPCV va guanyar les eleccions i que Eduardo Zaplana va començar el que s’ha acabat ara”.

Puig ha reflexionat al voltant de les conseqüències de dos dècades d’hegemonia popular amb el “robatori” a l’erari “i a l’imaginari col·lectiu” que fa que els valencians hagen de “suportar el dubte” cap a la seua reputació, amb conseqüències quan es tracta de negociar, per exemple, “el canvi del sistema de finançament”.

Suport sense condicions ni càlculs electorals

Ximo Puig no vol sentir parlar de condicions prèvies a l’hora d’aconseguir els suports necessaris perquè la moció de censura isca endavant: “Es tracta que els diputats prenguen una decisió en funció del que es planteja: llevar un govern avesat a la corrupció. Despés, la decisió les prendran els ciutadans. L’altra possibilitat era que dimitira el president però això no sembla que passarà”.

Per això ha negat que la moció estiga hipotecada pel vot nacionalista: “No es demana cap vot a canvi de res”. Preguntat per quan s’haurien de produir les eleccions una vegada Pedro Sánchez assolira el poder, ha respost que “en un temps raonable”.

Però el líder del PSPV ha matisat que eixe “no és el debat” i que, tot i que “hi ha partits que estan amb la calculadora i les enquestes, el PSOE no ho està”. Puig ha situat la decisió socialista en “l’ètica de la responsabilitat” sense cap condicionament més enllà del “compromís patriòtic, entés en el millor dels termes, en el que significa la pàtria dels ciutadans, dels drets i de la igualtat”.

Interrogat per si li preocupa que la celebració d’Eleccions Generals afecte l’horitzó del Consell del Botànic i les forces que el componen, Puig ha negat que s’haja fet cap “anàlisi de caràcter electoral” i ha demanat “distanciar-se de partidismes” perquè tot plegat “va molt més enllà d’un govern en concret”.

Comparteix

Icona de pantalla completa