Diari La Veu del País Valencià
La policia posa en marxa una macrooperació per presumpta malversació de fons en la Diputació de Barcelona

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola ha detingut almenys 22 persones en la macrooperació contra el presumpte desviament de fons públics de la Diputació de Barcelona en matèria de cooperació amb països de l’Amèrica Llatina, el Marroc i Bòsnia entre els anys 2012 i 2015. Segons fonts policials, entre els arrestats hi ha l’expresident de l’ens i exalcalde de Martorell Salvador Esteve. A banda, també s’estan produint una trentena d’escorcolls, tant en dependències de la Diputació de Barcelona com en altres punts de Catalunya, com l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament, la seu de CATmón a Reus i la seu de Plataforma Educativa, una agrupació destinada a ajudar els ciutadans en situació de risc a Girona. A mig matí, els agents també han entrat a la seu de Pimec.

Pel que fa a la Diputació de Barcelona, els agents es troben en almenys dos punts. D’una banda, al carrer de Londres, on hi ha els Serveis d’Assistència Jurídica, Relacions Internacionals, el Patronat d’Apostes i Gestió Immobiliària i, de l’altra, a Can Serra, a la seu de l’ens de la Rambla de Catalunya de Barcelona. En el seu interior, els agents de la UDEF interroguen l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, que està assistit per l’advocat Xavier Melero. Garcia també és diputat delegat d’Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació i, anteriorment, entre 2011 i 2015, havia estat director de Relacions Internacionals, entre d’altres.

A banda de a Barcelona, també s’estan produint entrades i registres a Manresa, Olot, Tordera i Cabrils (Maresme). Segons fonts judicials, per a garantir l’execució de les entrades i registres, la policia practicarà una trentena de detencions.

El jutjat investiga des de fa més d’un any un entramat pel qual s’hauria defraudat un mínim de dos milions d’euros a través de subvencions irregulars en matèria de cooperació al desenvolupament des de l’ens cap a un seguit d’entitats. El cas, que es troba sota secret de sumari, està obert pels delictes de malversació, prevaricació, negociació prohibida amb funcionariat públic, falsedat i frau en subvencions.

Fa prop de dos anys, al juny del 2016, membres de la CUP-Poble Actiu i de la secció sindical de la CGT de la Diputació de Barcelona van denunciar a l’Oficina d’Antifrau que l’àrea de Relacions Internacionals hauria atorgat subvencions i adjudicat contractes per la via de la concessió directa a empreses afins entre els anys 2012 i 2015. A més, els del departament haurien denunciat un ambient de treball de “terror, tensions psicosocials, amenaces, repressions, maltractaments, mentides o comentaris sexistes”.

Les organitzacions denunciants van assenyalar aleshores una xifra de més d’1 milió d’euros que s’hauria atorgat de forma irregular a empreses “sense experiència en el sector” o que s’havien constituït “poc abans de rebre el fons”.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que de moment disposa de pocs detalls, però ha avançat que es produiran escorcolls i “probablement alguna detenció”. Segons Millo, s’investiga un presumpte desviament de fons públics “cap a altres finalitats diferents a les designades” i ha assegurat que desconeix si té a veure amb l’1 d’octubre.

Comparteix

Icona de pantalla completa