Diari La Veu del País Valencià
L’operació que ha fet caure Zaplana va començar amb uns papers que un imam va entregar al ‘yonki dels diners’

Uns papers aportats al jutjat per l’exgerent d’Imelsa i autodenominat ‘yonki dels diners’, Marcos Benavent, a l’inici d’aquella causa han sigut l’origen de la investigació de l’operació Erial, que va arrancar en 2015 i que va culminar aquest dimarts amb la detenció de l’expresident de la Generalitat i exministre de Treball, Eduardo Zaplana.

A Benavent, aquestos papers li’ls va facilitar un imam siri, que els va trobar en un fals sostre quan va fer obres a sa casa, a l’edifici de la Pagoda de València, un habitatge que amb anterioritat havia pertangut a l’exministre, segons han confirmat a Europa Press fonts coneixedores de la investigació.

Es tractaria d’esquemes fets a mà per Zaplana i que, presumptament, recollirien moviments il·lícits de diners. L’imam va veure que es tractava de documents molt delicats i li’ls va lliurar a Benavent, amb qui mantenia una bona relació, perquè els custodiara i fera el que creguera convenient amb ells.

El ‘yonki dels diners’ els va lliurar al jutjat en 2015, en el germen del conegut com a ‘cas Imelsa’, que afectava en aquell moment la Diputació de València presidida per Alfonso Rus i que va acabar implicant el grup municipal popular en el consistori valencià amb l’operació Taula i altres peces, com ara les relatives a la construcció de col·legis a través de l’empresa pública Ciegsa.

Entre tota la documentació aportada per Benavent –que ja en maig de fa tres anys va advertir que col·laboraria amb la Fiscalia Anticorrupció per a “explicar tota la veritat”– estaven aquestos papers, que van recaure en el Jutjat d’Instrucció número 8 de València en una investigació que ha estat –i continua estant– declarada secreta, en coordinació amb la Fiscalia.

En l’operació han detingut l’exministre de Treball i altres sis persones més. En la jornada d’aquest dimarts, quan es van dur a terme les detencions i fins a 22 escorcolls, Benavent estava citat com a testimoni al Jutjat d’Instrucció número 8, on va ratificar el que ja va dir fa tres anys sobre la forma en la qual l’imam li va lliurar els documents i sobre com van ser trobats pel seu conegut.

La Fiscalia Anticorrupció i la Unitat Central Operativa (UCO) rastregen el cobrament d’uns deu milions d’euros en comissions il·legals presumptament rebudes per l’adjudicació de contractes públics durant l’etapa d’Eduardo Zaplana al capdavant de la Generalitat. Entre els contractes públics que examinen els investigadors es troba la concessió de les ITV i del Pla Eòlic dissenyat durant aquella etapa.

Comparteix

Icona de pantalla completa