Diari La Veu del País Valencià
Operació Erial: el nom que descriu el pas d’Eduardo Zaplana per la política

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va detindre aquest dimarts al matí, en el marc de la ja batejada com a Operació Erial, l’expresident de la Generalitat i exministre de Treball, Eduardo Zaplana, acusat de ser l’autor d’un presumpte delicte fiscal i de blanqueig de capitals. Amb ell, una llista de detinguts que anava ampliant-se amb el pas de les hores: l’empresari Vicente Cotino, nebot de l’expresident de les Corts, exconseller i exdirector general de la Policia, Juan Cotino; el seu pare, José Cotino –que potser podrà aclarir també si va ser ell qui va contestar des del telèfon del germà a Jordi Évole quan preguntava per l’accident de metro–; Juan Francisco García, expresident de l’Estudiantes i exconseller en diverses empreses públiques com el Parc Temàtic d’Alacant o Aigües de València; un exdirectiu de la CAM, Francisco Grau, i el matrimoni format per Felisa López i Joaquín Barceló, l’exdirector de Relacions Institucionals de Terra Mítica.

Una metàfora de la gestió, primera hipòtesi

L’UCO ha batejat aquesta operació que afecta l’etapa de Zaplana al capdavant de la Generalitat amb un adjectiu que, en castellà, descriu una terra o un camp “sense cultivar ni llaurar”. Aquesta és la definició que dóna el diccionari de la RAE per a erial; és el que, en valencià, en diríem erm. Potser la persona encarregada de pensar un nom per a l’operació es va inspirar en la gestió de Zaplana i els seus col·legues i en les conseqüències d’aquestos actes. Si més no, així és com ho van interpretar alguns tuitaires:

També l’alcalde de València, Joan Ribó, va indicar aquest dimarts després de la detenció de Zaplana que “el problema és que no és l’únic excap del Consell i membre del PP investigat”. “En aquest sentit, el PP ha convertit la Comunitat en un erm d’ètica i en un espai de corrupció”, va afegir fent referència al nom de l’operació.

El parc temàtic construït en un erm

La Guàrdia Civil i la policia són les encarregades de posar nom a les operacions policials. Això és més còmode que referir-se a les actuacions amb el número de diligència i, per què no dir-ho, més entretingut. Cal remarcar que, en algunes ocasions, els agents deixen córrer lliurement la seua imaginació i ofereixen noms tan curiosos com el d’operació Pokémon, en referència a la gran multitud de persones vinculades en la trama –”¡Hazte con todos!”, com al videojoc–; l’operació Malaya, per la fusió de Màlaga i Marbella; l’operació Abanico, en què es va detindre un membre de Locomía; l’operació Gürtel, per Francisco Correa i la traducció del seu cognom a l’alemany, i l’operació Taula, oficialment per un sistema de canvi de divises que es va iniciar al segle XV a la Corona d’Aragó –la taula de canvi–, si bé hi ha la teoria alternativa que aquest nom estava inspirat en la tenda de mobles d’Alfonso Rus a Xàtiva, un negoci que també va ser escorcollat per l’UCO.

Com es pot comprovar, tot i recórrer a l’enginy, els noms sempre tenen relació amb allò que s’investiga. Després de la hipòtesi que circula per les xarxes, ens aventurem a oferir-ne una altra a partir de la llista de detinguts. Entre ells hi ha l’exdirector de Relacions Institucionals de Terra Mítica i la seua dona. Un parc temàtic impulsat per Zaplana i construït sobre un terreny erm.

Cal remarcar que abans la zona no era així, però en l’estiu de 1992, quan Zaplana ja era alcalde de Benidorm, un incendi va devastar els terrenys boscosos de la serra Cortina, un pulmó verd de les Marines. Ací és on es va construir Terra Mítica, un projecte que també ha estat sota la lupa dels investigadors per frau i falsificació.

De Múrcia al Festival de Benidorm

De vegades, els noms de les operacions policials tenen a veure amb el lloc on es desenvolupa la investigació o en l’origen dels investigats. Seria el cas de l’operació Poniente i l’operació Cala. Potser també de l’operació Erial, atenint-nos a la procedència d’Eduardo Zaplana. Múrcia i el sud del País Valencià són zones que pateixen durament la sequera; de fet, un informe de la Universitat d’Alacant assegurava en juny de 2017 que s’havien convertit en les més seques del planeta. Costaria trobar les 10 diferències entre les fotografies amb què s’il·lustrava aquesta informació i les que apareixen quan busques erial al Google Imatges.

D’habitant de Múrcia a alcalde de Benidorm; aquest va ser el trajecte d’Eduardo Zaplana, qui va arribar a l’Alcaldia de la ciutat en 1991. En la dècada anterior, uns paisans seus van fer el mateix recorregut. La destinació, però, no era el consistori, sinó el Festival de la Cançó. Era juny de 1980 i amb la cançó Pueblos del mar aquest grup folk es va endur la Sireneta de Bronze, és a dir, el tercer premi del festival. El conjunt, per cert, es deia Erial.

Comparteix

Icona de pantalla completa