Diari La Veu del País Valencià
Puig assegura que entre 2011 i 2014 el País Valencià ha deixat de percebre 10.000 milions d’euros per l’infrafinançament

L’infrafinançament ha provocat que entre 2011 i 2014 el País Valencià deixara de percebre 10.000 milions d’euros. Així ho ha explicat aquest dilluns el president de la Generalitat, Ximo Puig, després d’una reunió amb el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, i els experts de l’IVIE sobre finançament autonòmic.

Segons ha avançat el president, l’IVIE presentarà en les properes setmanes un informe que analitza les conseqüències de l’infrafinançament al País Valencià en el període comprés entre 2011 i 2014. L’estudi assenyala, segons ha explicat Puig, que, “amb criteris racionals”, la Generalitat disposaria cada any de 2.500 milions d’euros més a l’any.

Amb aquest augment dels ingressos, l’estudi estima que el PIB Valencià creixeria un 3% i arribaria als 3.000 milions d’euros. Això suposaria també 47.700 llocs de treball nous cada any. El president ha explicat que ha volgut fer públiques aquestes dades davant l’anunci fet pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que convocarà el Comité de Política Fiscal i Econòmica abans de final de mes.

L’informe també demostra que el País Valencià té un saldo negatiu en les seues balances fiscals malgrat tindre un nivell de renda per habitant del 88%. El president ha tornat a destacar que malgrat ser una autonomia amb menys recursos que la mitjana, contribuïm a la solidaritat interterritorial finançant la major despesa pública d’autonomies més riques. De fet, el president ha remarcat que la despesa pública de l’Administració Central en el País Valencià és la menor de tots els territoris, mentre que en autonomies de condicions similars és superior a la mitjana estatal.

Puig ha apuntat que li agradaria “creure’s” Rajoy i confiar que aquesta vegada sí que convocarà el comité. No obstant això, ha insistit que la credibilitat del president espanyol ha baixat molt, ja que va assegurar que abans d’acabar l’any hi hauria nou model de finançament.

Comparteix

Icona de pantalla completa