Diari La Veu del País Valencià
Deu idees per a celebrar el Dia i la Nit dels Museus

El 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus, una decisió presa en la XII Assemblea General del Consell Internacional de Museus celebrada en 1977 a Moscou. Cada any, aquest consell tria un lema que aglutina totes les iniciatives que organitzen els museus per a celebrar aquesta jornada; el de 2018 és ‘Museus hiperconnectats: enfocaments nous, públics nous’. A més, dissabte 19 de maig també se celebra la Nit dels Museus, una iniciativa del Consell d’Europa durant la qual molts espais museístics tenen les portes obertes fins la mitjanit.

Si bé en alguns espais hi ha hagut programació especial des del dilluns, aquest cap de setmana és una fita assenyalada als museus, que aprofiten l’oportunitat per a obrir-se a noves visites i crear connexions amb la ciutadania.

Centre del Carme

De 9 a 14 hores, el museu acull la reunió del Ple del Consell de la Generalitat. A partir de les 20.30 hores tindrà lloc la Fuegote Night, amb la presentació del projecte Quan les parets parlen, de Núria Vila i Laura Clos, i l’actuació del DJ H4L9000, tot dins de la programació del Festival 10 Sentidos.

Bombas Gens

En l’antiga fàbrica es realitzaran visites d’Art i Patrimoni i dues visites especials. La primera d’elles recorrerà el jardí de la mà de l’enginyer paisatgista Gustavo Marina, que ha estat artífex del disseny d’aquest emblemàtic lloc. La segona, El pols del cos: Ghost ‘n Goblins, ha estat dissenyada per Carles Àngel Saurí i oferirà una lectura especulativa a partir del techno, la nostàlgia, els neons i altres substàncies. Per a assistir a les dues visites cal inscriure’s a través del formulari de la web a la secció d’activitats.

L’Institut Valencià d’Art Modern estarà obert fins a mitjanit i oferirà visites guiades a totes les exposicions. / IVAM

IVAM

A més de comptar amb entrada gratuïta durant tota la jornada, l’Institut Valencià d’Art Modern estarà obert fins a mitjanit. Per a les 19 hores, s’han programat visites guiades simultànies a totes les exposicions. L’actriu Rosana Pastor serà la guia de Joan Miró, ordre i desorde; el professor Anacleto Ferrer, de Cas d’estudi: Ródxenko; l’artista Artur Heras, de L’esperit d’una època: Ignacio Pinazo; l’artista Javier Calvo, de L’eclosió de l’Abstracció; la crítica d’art i professora Áurea Ortiz, d’A contratemps. Mig segle d’artistes valencianes (1929-1980); la periodista i professora Lola Bañón, de Federico Guzmán, a la vora del món, i el periodista Eugenio Viñas, de Les constel·lacions de Julio González. Les places d’aquestes visites són limitades i cal inscriure’s 15 minuts abans que comencen al taulell del vestíbul d’entrada al museu.

Com que el lema de 2018 és ‘Museus hiperconnectats’, al llarg del matí el museu realitzarà connexions en directe a través de la pàgina de Facebook de l’IVAM per a donar a conéixer alguns dels aspectes menys coneguts del treball en el museu. En ells participaran algunes de les persones que desenvolupen la seua tasca en diferents departaments.

Museu de Belles Arts de València

El Museu de Belles Arts de València dóna la possibilitat de fer diverses visites. Concretament, a la col·lecció permanent per a adults, als magatzems i tallers i a les noves sales rehabilitades de l’edifici claustral de Sant Pius V; això sí, amb inscripció prèvia al telèfon 963870300 i en grups d’un màxim de 20 persones.

MuVIM

El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat trasllada la ‘gran celebració’ a la nit de dissabte 19 de maig. Així, sota el nom d”Una nit en el MuVIM’, s’ofereix un programa de visites guiades nocturnes a les exposicions temporals del museu. En aquest cas no s’ha de fer reserva prèvia, sinó presentar-se directament en el punt d’informació del vestíbul 10 minuts abans de l’inici de la visita.

També s’hi ofereixen tres visites nocturnes –a les 21.20, les 22 i les 22.40 hores– a l’exposició permanent del museu ‘L’Aventura del pensament’. Per a aquestes visites sí que cal fer reserva al número 963883742.

Al Museu de les Ciències hi haurà espectacles de divulgació científica. / CIUTAT DE LES ARTS I LES CIÈNCIES

Museu de les Ciències

El Museu de les Ciències se suma a la celebració amb dues sessions gratuïtes de Ciència a escena aquest dissabte, una a les 13 hores i l’altra a les 17 hores, amb un aforament de 300 persones cadascuna.

Cal recollir les entrades el mateix dissabte a partir de les 10 del matí en les taquilles de reserva ubicades al carrer Menor del museu.

Els divulgadors faran demostracions procedents dels tallers ‘Màgia química’, ‘Fred, fred’ i ‘Horror al buit’.

Museu de Prehistòria de València

El museu de la Diputació de València organitza visites de grups i de particulars per a descobrir les peces més representatives de les seues sales permanents i temporals, així com dels laboratoris i de la biblioteca.

Las Cigarreras

L’empelt resident, d’Enrique Radigales, és un dels projectes seleccionats en el programa de residència per a creadors Cultura Resident. Aquest divendres es presenta a la sala alacantina Las Cigarreras.

Autobús especial de la línia 5 de l’EMT, amb l’eslogan ‘Connecta’t al museu’. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

Museu de Belles Arts de Castelló

El museu acull “una nit màgica” a partir de les 9 de la nit. Els animadors i participants comparteixen una vetlada amb jocs, contes i altres activitats en què l’aventura i la màgia de la nit són els vertaders protagonistes. Es tracta d’una activitat especial per a apropar els més menuts de casa al museu, estimular la seua creativitat i imaginació i facilitar que es familiaritzen amb el seu funcionament i el diàleg al voltant de l’art. L’entrada és gratuïta, prèvia reserva al 964727500.

Museus municipals de València

Els espais expositius locals també s’afegeixen a les celebracions. Aquest divendres i dissabte l’entrada als museus és gratuïta; a més, per a celebrar aquesta festa internacional s’han programat una sèrie d’activitats especials en molts d’ells. És el cas de la Casa-museu Blasco Ibáñez, el Museu Faller i el Museu d’Història de València, entre d’altres.

Un pla sobre rodes

L’EMT, en col·laboració amb l’Ajuntament de València i la Generalitat, posa en marxa un autobús de la línia 5 que, de forma gratuïta, acosta la ciutadania als museus de la ciutat. Aquesta línia, d’itinerari circular, voreja el centre històric i passa pels museus més importants de la ciutat.

Amb l’eslogan ‘Connecta’t al museu’, el vehicle començarà a funcionar a partir d’aquest divendres a les 17 hores i estarà en marxa tot el cap de setmana. L’autobús es podrà identificar per la seua cartelleria exterior.

Comparteix

Icona de pantalla completa