Diari La Veu del País Valencià
Vilanova d’Alcolea, Ador i Palma de Gandia celebren el cinqué cap de setmana de Trobades pel valencià

Vilanova d’Alcolea (a la Plana Alta, però històricament i culturalment pertanyent al Maestrat) ha tancat aquest diumenge el cinqué cap de setmana de Trobades d’Escoles en Valencià amb la participació de 3.000 persones, segons dades d’Escola Valenciana. Els ingredients principals que han atret els més de 20 pobles que conformen la comarca del Maestrat han sigut la muixeranga, cercaviles, danses populars, tallers escolars i paradetes, concerts de música de la Gira d’Escola Valenciana, jocs tradicionals, exposicions i moltes més manifestacions de la cultura popular.

Durant els parlaments de benvinguda, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha ressaltat l’estat d’espera de la posada en vigor de la plena capacitació lingüística, la tasca de tota la comunitat educativa i l’èxit dels programes d’ensenyament en valencià. També ha recordat que Escola Valenciana va eixir al carrer dimarts passat amb la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic “per a cridar de nou ‘No a la LOMCE'”.

La XI Festa per la Llengua del Maestrat ha comptat amb la presència del conseller d’Educació, Vicent Marzà; l’alcaldessa de Sant Mateu i diputada a les Corts Valencianes, Anna Casalduch; el director territorial Robert Roig; el senador i regidor Carles Mulet; l’alcalde de la Torre, Hèctor Prats; l’alcalde de Vilanova d’Alcolea, Francisco Oller; el president de la Unió de Llauradors, Ramón Mampel; la degana de la Universitat Jaume I de Castelló, Rosa Agost; un representant de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Joan Rafael Ramos, i un representant de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, David Casanova.

Ador i Palma de Gandia

Ahir dissabte va ser el torn de la Trobada d’Ador i Palma de Gandia, que va reunir les comunitats educatives, les famílies, el veïnat, les associacions de cultura popular i les entitats de les comarques de la Safor i la Valldigna. En total, vora 13.000 persones van gaudir de música, festa i llengua, indiquen des d’Escola Valenciana.

El portaveu de la Federació d’Associacions per la Llengua–Escola Valenciana, Vicent Font, durant els parlaments de la Trobada va defensar la tasca “impecable” dels professionals del món de l’educació que “dia rere dia fan possible l’ensenyament en valencià” i va remarcar que “alguns partits polítics ataquen els docents i tracten de desprestigiar l’ensenyament públic, de qualitat i en valencià”. “Hem de dir-ne prou”, va sentenciar.

La Trobada va comptar amb la presència de nombrosos dirigents polítics i institucionals de les comarques de la Safor i la Valldigna, que van donar suport a aquesta festa pel valencià. També hi eren, en representació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Artur Ahuir i Immaculada Cerdà.

143.000 persones, pel valencià

Sota el lema ‘Nosaltres, pel valencià’, ja són 13 les comarques que han celebrat les festes d’estima a la llengua. La xifra de participació és de vora 143.000 persones.

Dissabte vinent, 19 de maig, serà el torn de Montitxelvo (la Vall d’Albaida), Torrent (l’Horta Sud), Polop de la Marina (la Marina Baixa) i Gilet (el Camp de Morverdre).

Comparteix

Icona de pantalla completa