Diari La Veu del País Valencià
El contenidor per als residus orgànics arribarà a tots els barris de València en abril de 2019

La Junta de Govern de l’Ajuntament de València aprovarà aquest divendres una sèrie de mesures per a poder implantar a tota la ciutat la recollida selectiva de residus orgànics. Caldrà esperar fins a 2019 perquè el contenidor marró arribe a tot València, però del 5 de novembre al 17 de desembre de 2018 ja s’anirà implantant als barris de l’Olivereta, Patraix, Campanar, la Saïdia, Rascanya, Benicalap, Benimàmet, Quatre Carreres i una part important de Jesús. En total, un 51% de la població de la ciutat podrà fer ús d’aquestos contenidors abans que acabe l’any, dins de la Fase II del Projecte d’Implantació de la recollida orgànica i selectiva. La Fase III, la que abastarà tota la ciutat, es durà a terme a partir del 20 de març i durant el mes d’abril de 2019.

Tal com ha explicat l’alcalde de València, Joan Ribó, “es tracta de fer el que feien abans els llauradors, però no amb el carro i el burro, sinó d’una manera més avançada”. Amb aquesta recollida selectiva es valoritzarà la fracció orgànica per a obtindre un compost de qualitat, “i no com el químic”. A més, Ribó ha assegurat que d’aquesta manera “s’elimina al voltant d’una tercera part dels residus que van als abocadors, s’elimina el metà que es produeix quan es degrada aquesta matèria i es diminueix la contaminació per nitrats de l’aigua subterrània”.

El projecte, pas a pas

La regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, ha recordat que des de finals de 2016 i durant 2017 s’implantà la Fase I, corresponent als plans pilot, als barris de Sant Marcel·lí, Benimaclet i Sant Pau, així com en zones de grans productors. Aquestos grans productors eren 3 mercats, 22 menjadors escolars, 5 hospitals i 16 supermercats. Després d’estudiar-ne els resultats, l’Ajuntament ja està en disposició d’instal·lar, teòricament, contenidors marrons a la resta de la ciutat. En la pràctica, però, en 2018 només arribaran a la meitat, “per una qüestió comptable”, ha reconegut Soriano. En total, 1.470 contenidors per a donar servei a 345.000 habitants de València, que se sumen als 55.000 habitants ja coberts per la primera fase.

A més de posar els contenidors específics per a la recollida de residus orgànics, també és durà a terme “una forta campanya mediàtica” durant l’octubre de 2018, així com una campanya de recordatori en 2019. Ribó ha fet ja una crida a la participació perquè “la sostenibilitat és una cosa de l’Ajuntament, però també de la ciutadania”. Si bé Soriano ha dit que “seria desitjable” dipositar el fem en bosses biodegradables, a hores d’ara no és indispensable. No obstant això, ha anunciat que també treballaran en aquesta línia.

Possible baixada de taxes

Soriano ha recordat que “l’Ajuntament té l’obligació de recollir els residus, mentre que la gestió de la fracció orgànica i del rebuig depén de l’EMTRE (Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus)”. Serà aquesta entitat qui s’encarregarà de convertir el fem en compost i, també, qui el podrà vendre una vegada s’hagen aprovat els preus públics.

La implantació dels contenidors marrons i l’ampliació de la recollida selectiva a una segona fase suposarà una inversió de 6,30€ per habitant, que eixirà dels tributs pagats per la ciutadania. Tot i això, Ribó ha destacat que “si es fa un bon ús i hi ha un bon rendiment, també repercutirà en una baixada de taxes, perquè s’aportaran menys deixalles als abocadors”. També ho ha confirmat Soriano: “Si va menys als abocadors, hi haurà un estalvi econòmic; per això, és important que hi vaja la mínima quantitat possible al contenidor gris”. “És una mesura sostenible i econòmica al mateix temps”, ha resumit la regidora.

Ribó ha afirmat que “açò té un nom, economia circular” i ha reconegut que “no estem fent res innovador, sinó que és una exigència de la Unió Europea per a 2020”. No obstant això, ha lamentat que l’estat espanyol està molt endarrerit, “i també València en 2015”. L’alcalde ha celebrat que és “un gran pas endavant” i que ara “la ciutat estarà en la primera divisió de la sostenibilitat”, ja que només Barcelona està per davant.

Millor recollida i menys deixalles al carrer

A més d’implementar la recollida orgànica, l’Ajuntament de València també reforçarà tota la recollida selectiva. En aquesta línia, el consistori instal·larà contenidors de recollida de matèria orgànica, vidre, paper i cartó, envasos i fracció resta als magatzems dels edificis dels PAI Moreres, Quatre Carreres, Sociòpolis i Benicalap. D’aquesta manera, s’aconseguiran zones sense contenidors al carrer.

Comparteix

Icona de pantalla completa