Diari La Veu del País Valencià
Un jutjat de Madrid investiga dos exalts càrrecs del Ministeri de Sanitat en la causa pel finançament del PSPV

El jutjat d’instrucció número 43 de Madrid ha citat a declarar en qualitat d’investigades dos exalts càrrecs del Ministeri de Sanitat durant l’etapa de govern de José Luis Rodríguez Zapatero per un contracte de publicitat de 2008 atorgat a una empresa que podria haver finançat irregularment el PSPV. Es tracta d’Etelvina Andreu, que va ser directora general de Consum dins del Ministeri de Sanitat i anteriorment, en 2007, candidata a l’Alcaldia d’Alacant, i de Consuelo Sánchez Naranjo, que era subsecretària de Sanitat i Consum, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

El jutjat ha decidit investigar un concurs de publicitat del Ministeri de Sanitat de l’any 2008 atorgat per import de 184.138 euros davant els indicis que poguera haver-se incorregut en delictes de prevaricació i malversació. Per aquest motiu ha acordat citar per al dia 21 de maig, a les 10.00 hores, les dos exalts càrrecs del Ministeri de Sanitat en 2008, quan era ministre Bernat Soria. Aquest mateix dia hauran de declarar dos components de la Mesa de contractació; el 24 de maig, ho faran tres més, i el 30 de maig, altres tres.

La investigació prové del jutjat d’instrucció número 21 de València, que va detectar un possible cas de finançament irregular en investigar uns correus electrònics en els quals apareixien els noms de càrrecs vinculats al PSPV i al Bloc. El jutjat valencià, però, es va declarar no competent per a indagar perquè els presumptes delictes no s’haurien comés a València, motiu pel qual es va inhibir en favor dels jutjats de Gandia, Benidorm i Madrid.

La passada setmana, el jutjat d’instrucció número 24 de Madrid va decidir obrir diligències i citar com a investigats tres membres de la Mesa de contractació que va adjudicar un contracte de publicitat del Pla Habitatge 2009-2010 –del ministeri dirigit llavors per Beatriz Corredor–, que també podria haver-se utilitzat per al finançament irregular del PSPV. Segons el jutjat de València que va iniciar les investigacions, les adjudicacions presumptament fraudulentes van tindre com a beneficiària l’agència de comunicació Crespo Gomar, amb qui van treballar en 2007 tant el PSPV com el Bloc.

Aquesta empresa, suposadament, va treballar en l’organització del congrés del PSPV en el qual es va triar Jorge Alarte com a secretari general i també en les campanyes municipals d’Etelvina Andreu a Alacant i Juan María Calles a Castelló en 2007.

A més dels contractes d’Habitatge i Sanitat, s’investiguen altres adjudicats a empreses del mateix grup de comunicació des dels consistoris de Gandia i Benidorm sota governs socialistes i amb el Ministeri de Medi Ambient a través de les empreses públiques Acuamed i Aigües del Xúquer.

La investigació al jutjat de València es va obrir en desembre de 2016 després de rebre un informe de la Policia, que havia rebut una documentació anònima sobre un suposat finançament il·legal del PSPV i el Bloc. La jutgessa de València va considerar que, “de manera indiciària”, podria tractar-se d’un cas de finançament irregular del PSPV-PSOE i del Bloc-Compromís, a més de fets constitutius de falsedat documental amb caràcter continuat, prevaricació i/o malversació.

“Per a aconseguir la fi aconseguida, la mercantil Crespo Gomar facturaria uns serveis a aquestes formacions polítiques durant la campanya electoral de l’any 2007 del pagament del qual s’haurien fet càrrec altres empreses i no els destinataris dels serveis mitjançant la confecció de factures falses, coincidents en les seues quanties amb les presentades per Crespo Gomar”, va exposar la jutgessa en el seu acte. En aquest acte d’inhibició va fer referència a un informe que ella mateixa va encarregar a la Intervenció General de l’Estat, que va constatar irregularitats en la “pràctica totalitat” d’expedients de contractació analitzats.

Comparteix

Icona de pantalla completa