Diari La Veu del País Valencià
Milers de persones protesten davant dels ajuntaments contra la condemna a ‘La Manada’

Col·lectius i associacions feministes han convocat per a aquest dijous nombroses concentracions davant les audiències provincials, ajuntaments i places de diferents ciutats i capitals de tot l’estat espanyol en protesta per la sentència a ‘La Manada’ i “contra la justícia patriarcal”.

A València, la protesta ha començat a les 19 hores davant l’Ajuntament i ha aconseguit aplegar milers de persones amb pancartes de ‘Germana, jo sí que et crec’, ‘No és abús, és violació’, ‘No és no’ o ‘No és un cas aïllat, es diu patriarcat’ per a expressar la seua indignació per la resolució judicial (Veure fotogaleria).

>

A més, una hora més tard s’havia convocat una altra protesta davant la seu de la delegació del govern a València, al carrer de Colom. El trajecte des d’una concentració fins a l’altra s’ha convertit en una gran manifestació amb crits com “aquesta sentència és una vergonya”.

>

A més, les persones que han participat en les protestes no s’han aturat ací, sinó que han seguit cap a la Porta del Mar i la plaça d’Amèrica, vora riu, en una nova marxa improvisada i amb sentades al carrer incloses.

>

Cap a les 10 de la nit, aquesta manifestació ha arribat a la Ciutat de la Justícia.

A més de València, entre d’altres, també hi havia convocades concentracions a Alacant, Torrent i Castelló, tot i que l’última ha començat a partir de les 20 hores.

Concentració a Castelló de la Plana. / DIARI LA VEU

Les organitzacions cridaven a participar en les concentracions sota lemes com ‘La Manada som nosaltres’, ‘No és un abús, és violació!’ o ‘Passe el que passe, nosaltres et creiem’, segons diu el cartell convocant, que s’ha mogut per les xarxes socials sota l’etiqueta #JusticiaPatriarcal.

Les convocatòries contra la “impunitat de les agressions sexuals”, amb el crit de ‘No és un abús, és violació!’, s’han difós a través de les xarxes socials després de conéixer-se la decisió de l’Audiència de Navarra, que ha condemnat a nou anys de presó per un delicte continuat d’abús sexual els cinc membres de ‘La Manada’ però els ha absolt del delicte d’agressió sexual i delicte contra la intimitat per violació grupal en els Sanfermines de 2016.

>

Més d’una trentena de ciutats a tot l’estat espanyol han sigut escenari aquest dijous a la vesprada de les protestes contra la decisió de l’Audiència Provincial de Navarra. Els col·lectius convocants lamenten la condemna per un delicte continuat d’abús sexual i no per un de violació.

A més de les protestes d’aquest dijous, també s’han convocat concentracions demà al migdia davant dels jutjats o als ajuntaments en el cas d’aquelles localitats que no tinguen jutjats.

Indignació en l’àmbit de la política

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha manifestat en Twitter que aniria a la concentració “com a dona que no vol viure en una societat en què no es condemna una violació múltiple a una xica de 18 anys com a agressió sexual” i “com a jurista que no pot entendre una resolució judicial com la de hui”.

També el PSPV ha estat present a la plaça de l’Ajuntament de València “per a rebutjar la decisió judicial i dir que no és un abús, és una violació”. La primera tinent d’alcalde a l’Ajuntament de València i secretària del PSPV local, Sandra Gómez, ha sigut una de les participants. En declaracions als mitjans, Gómez ha valorat que “tota la societat s’ha manifestat per a dir-li prou a una justícia que no veu amb els ulls que deuria casos com aquest, que objectivament no s’ha tractat amb la justícia que deuria”.

Pel que fa a Podem, que aquest dijous celebrava a València l’acte ‘Orgulloses de la pública. El Pacte d’Educació ix al carrer’, ha decidit cancel·lar-lo perquè coincidia amb les concentracions de protesta. El secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha sigut un dels càrrecs de la formació morada que ha secundat les convocatòries de València. Estañ ha lamentat que, amb aquesta sentència, “el missatge que es llança és terrible” i ha advocat per una “revisió profunda del que significa la Justícia, el paper dels jutges i les institucions en una cosa tan lamentable com ho és la violència masclista”. A parer seu, la revisió passaria per “introduir una visió de gènere en la Justícia que no existeix”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa