Diari La Veu del País Valencià
El 34% de les dones que no busquen feina ja treballen a casa

El passat 8 de març es va viure una jornada històrica durant la qual les dones van omplir el carrer per a demanar la igualtat real entre homes i dones. A més de la vaga laboral, les dones van fer també una vaga de consum i de cures. Aquesta darrera, que potser va ser la menys visible, era i continua sent igual de necessària. Elles són les principals encarregades de les tasques de la llar, una feina que els ocupa tantes hores com una jornada laboral, o fins i tot més, però que no està remunerada.

De fet, la dedicació a les tasques de la llar és la primera causa d’inactivitat entre les dones valencianes. De les més d’1 milió de dones inactives –que no tenen treball ni en busquen– que hi ha al País Valencià, el 34% ho són per a encarregar-se de les tasques domèstiques. Així s’extrau de les darreres dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), feta pública aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Aquesta xifra supera en més de 7 punts el següent motiu d’inactivitat femenina: la jubilació (26,64%).

En termes absoluts, de les 385.200 persones inactives que ho són per a dedicar-se a les tasques domèstiques, 342.600 són dones. En el cas dels homes, la dedicació a la llar és la quarta causa d’inactivitat, molt per darrere de la jubilació, que és el motiu del 60% dels incapacitats. A continuació es troben els que ho són perquè estan estudiant i, després, els que tenen diagnosticada una incapacitació permanent.

Permisos de maternitat o paternitat

Aquestes dades contrasten amb les fetes públiques dimecres pel Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, que apunten que els pares ja demanen més permisos que les mares per a cuidar els fills. Al País Valencià es van gestionar 6.407 prestacions econòmiques per paternitat i 6.300 per maternitat durant el primer trimestre de 2018. La prestació consisteix en un subsidi equivalent al salari íntegre de la persona sol·licitant i s’abona directament per l’Institut Nacional de la Seguretat Social, però en cap cas suposa abandonar definitivament la carrera laboral, ja que una vegada acabat el permís la reincorporació al lloc de treball és automàtica.

No passa el mateix amb les excedències, on la reincorporació depén de la disponibilitat de l’empresa. En aquest cas, són les dones les que en demanen més per a cuidar dels fills. Així, de les 11.757 excedències registrades a tot l’estat espanyol, 10.618 van ser sol·licitades per dones i només 1.139, per homes.

L’educació, més determinant per a elles

Com cada trimestre, l’EPA il·lustra com les desigualtats i la precarietat laboral tenen un pes superior en les dones. Per exemple, la taxa d’atur femenina és superior a la masculina i a la mitjana del País Valencià. També són les que més tarden a trobar feina, ja que un 41% de les dones parades fa 2 anys o més que en busca. En el cas dels homes aquest percentatge es queda en el 35%.

També és reveladora la relació entre el nivell d’estudis i l’ocupació. La majoria de les dones ocupades (57,2%) tenen estudis secundaris amb orientació laboral o educació superior. El percentatge d’homes ocupats amb aquesta formació es queda en el 44,1%. I és que la majoria d’homes ocupats tenen només l’Educació Secundària Obligatòria.

Comparteix

Icona de pantalla completa