Diari La Veu del País Valencià
Una de cada cinc llars de la ciutat de València pateix pobresa energètica

La pobresa energètica és un problema greu per a un percentatge elevat de llars valencianes. Tant és així que el País Valencià és un dels territoris de l’estat espanyol més afectat per aquesta situació, segons l’informe estatal sobre pobresa energètica presentat aquest dimecres per l’Associació de Ciències Ambientals (ACA), a Las Naves, en el marc de la I Mostra ‘Lluita contra la Pobresa Energètica’.

Segons dades de l’Ajuntament de València, només a la capital un de cada cinc ciutadans està afectat per la pobresa energètica. Els motius pels quals una llar no pot fer front al rebut de l’electricitat depén de molts factors. Encara que els ingressos són un aspecte clau, la zona geogràfica i la grandària de la casa poden ser decisius a l’hora de comptabilitzar la despesa que genera la calefacció.

Així s’extrau d’un informe elaborat pel Síndic de Greuges en què s’explica que les principals causes de les quals es deriva la pobresa energètica són tres. La primera és “l’estrés” econòmic, és a dir, la manca de recursos econòmics per a fer front a les factures. En segon lloc es troba la grandària de la vivenda. Aquest factor apareix quan la grandària de la llar és inadequada per al tipus de família que viu en ella i per a mantindre-la amb una temperatura adequada es necessiten més recursos dels que disposa la família. En tercer lloc, influeix la zona geogràfica, ja que la localització de les llars, la manca de serveis i la qualitat de la seua construcció poden fer variar el preu de la factura.

De fet, l’estudi del Síndic alerta que del total d’habitatges que pateixen pobresa energètica, el 12,3% es troben a l’interior, mentre que a les capitals de demarcació el percentatge cau fins al 8,5% i encara es redueix més en les àrees metropolitanes. En canvi, les localitats que envolten les grans ciutats reuneixen el major percentatge de llars que parteixen pobresa energètica pels tres motius principals.

Les llars amb pobresa energètica “perquè són pobres” es concentren més a les comarques del nord (4,1 %) i a la demarcació de València (3,1 %). En aquest cas, la incidència és més forta a les àrees metropolitanes (3,7%) i a les capitals (3,1%), mentre que a les zones d’interior i de costa quasi no té incidència.

Una de les principals conclusions que extrau l’informe és que la qualitat de la construcció de les llars és determinant a l’hora de patir pobresa energètica. En aquest sentit, el text explica que “la rehabilitació energètica dels habitatges tindria un gran impacte en la reducció d’aquest problema”. De fet, segons apunta el text, les condicions de construcció en les quals es troben els habitatges estan generant nivells de consum energètic excessius sense arribar a aportar la temperatura esperada. Aquest problema el tenen “quasi exclusivament” per la insuficiència de l’aïllament dels habitatges.

“Lluitar contra la pobresa energètica és una prioritat”

El regidor d’Innovació i Energies Renovables de l’Ajuntament de València, Berto Jaramillo, va explicar dimecres la posició del govern local i la seua tasca per a potenciar l’autoconsum i la descentralització. “Per a València és una prioritat la lluita contra la pobresa energètica i creiem en una transició energètica cap a un nou model que siga de baix consum, amb energies renovables, que siga més democràtic i més just”, va assegurar.

L’edil va denunciar la “inacceptable” situació de les “famílies que a dia de hui segueixen batallant i tenen dificultats per a tindre un servei bàsic”. Jaramillo va afirmar que la calefacció “és un dret fonamental” i insta l’Estat que si “no es vol fer càrrec, que descentralitze” el servei perquè el puguen prestar els ajuntaments.

Comparteix

Icona de pantalla completa