Diari La Veu del País Valencià
Els universitaris demanen que s’acorde un conveni col·lectiu amb els associats perquè acaben les vagues

Estudiants de les cinc universitats públiques valencianes han elevat a l’Assemblea General de la Coordinadora de Representants d’Estudiants d’Universitats Públiques (CREUP) una resolució sobre la situació laboral del professorat associat en què urgeixen a arribar a un acord en el conveni col·lectiu de personal universitari que puga suposar una millora de les condicions i acabar així amb les vagues que aquestos docents estan seguint a la Universitat de València (UV) i a la Universitat Politècnica de València (UPV).

Aquesta resolució –fruit de la vaga que viuen a la Universitat de València i a la Universitat Politècnica de València des del 29 de gener i el 16 d’abril, respectivament– posa èmfasi en “la necessitat d’aconseguir un acord en la taula de negociació del conveni col·lectiu del personal laboral de les Universitats Públiques Valencianes, que està en funcionament des del 28 de setembre de 2016, i sobre la repercussió que té la vaga en els estudiants, que pot arribar a suposar-los greuges acadèmics i econòmics de vertadera importància”.

El document, expliquen els representants estudiantils en un comunicat, va ser aprovat per l’assemblea com a mostra de suport de totes les universitats públiques associades a la coordinadora. El text recorda que “des del 28 de setembre de 2016 s’està treballant en la taula de negociació sobre un conveni col·lectiu del personal laboral de les Universitats Públiques Valencianes, en la qual estan presents representants de la Conselleria d’Educació, les universitats públiques i les organitzacions sindicals”.

A més, assenyalen que, a causa de les aturades convocades pels associats a la UV i la UPV, s’està produint una “supressió de la docència a certs grups i fins i tot d’assignatures completes, fet que suposa que els estudiants que han abonat les matrícules de les assignatures amb classes presencials no les estiguen rebent”. Els universitaris adverteixen que “aquesta situació pot comportar no solament que s’allargue la durada dels estudis, sinó també un greuge econòmic per a tots els estudiants”.

Els estudiants argumenten, en primer lloc, que “la impossibilitat de l’anul·lació de matrícula a hores d’ara del curs obliga tots els estudiants que no siguen avaluats a cursar les assignatures per segona vegada amb el gravamen que açò comporta, pagant una doble matrícula, substancialment més elevada”. En segon lloc, afegeixen que “els estudiants becats que no siguen avaluats corren el risc de no aconseguir el rendiment mínim, havent de retornar la beca i els seus interessos; a més no optarien a beca el curs següent”.

A la taula de negociació del conveni col·lectiu del personal laboral de les Universitats Públiques Valencianes li demanen “arribar als acords pertinents que satisfacen les parts implicades en la mesura d’allò possible”. A més, sol·liciten al Ministeri d’Educació, a través del Secretari d’Estat d’Educació i la Secretaria General d’Universitats, que s’augmente el límit actual de la taxa de reposició, i a la Conselleria que pose “tots els mitjans disponibles amb la finalitat de permetre una promoció del professorat”.

En aquest context, aquest dimarts s’ha dut a terme una concentració en la delegació d’alumnes del campus de Gandia de la UPV en la qual estudiants han mostrat “el seu suport” al professorat associat. Des d’aquest col·lectiu assenyalen, a més, que les tres seccions sindicals convocants de la vaga denunciaran la resolució del rector, Francisco Mora, de serveis mínims, que qualifiquen d'”il·legals”. Per la seua banda, a la UV, l’assemblea celebrada pel professorat associat aquest dilluns va decidir –per 51,6% vots a favor i 48,4% en contra– continuar la vaga d’aquest col·lectiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa