Diari La Veu del País Valencià
El Consell assumeix el copagament de les persones aturades que ingressen menys de 18.000 euros anuals

En 2015, el govern del Botànic va acabar amb el copagament farmacèutic dels pensionistes amb rendes mitges i baixes, així com amb el de les persones amb diversitat funcional. A principis de 2017, la Generalitat va presentar un pla d’ajudes destinades a assumir també el copagament dels tractaments farmacològics dels menors en risc, és a dir, d’aquells pacients menors d’edat vinculats a una targeta sanitària el titular de la qual tinga una renda inferior als 18.000 euros anuals, en situació d’exclusió social o immigrants il·legals.

Segons el president, Ximo Puig, “vora 1.320.000 valencians i valencianes amb nom i cognom ja no han de pagar pels seus medicaments”. Això ha permés que la reducció de l’abandonament de tractaments entre les persones més necessitades “haja sigut d’un 40%”. “Només per això ja haguera valgut la pena tot”, ha assegurat aquest dimarts Puig. Però el Consell dóna un pas més en “la reparació de drets” i a partir de l’1 de maig suprimeix també els copagaments a les persones aturades que ingressen menys de 18.000 euros anuals.

Així ho ha anunciat el president Puig en la presentació de les ajudes, acompanyat per la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, i el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent. Amb aquestes ajudes, a l’1.320.000 persones que ja no han de pagar pels seus medicaments se’n sumaran més de 230.000: 25.652 a la demarcació de Castelló, 114.235 a la de València i 93.248 a la d’Alacant. “En total, sumat a les altres mesures per a eliminar els copagaments, més d’1.550.000 valencians i valencianes, els que estaven en una situació més vulnerable, ja no paguen pels seus medicaments”, ha remarcat Puig.

El president ha definit aquesta mesura com “una inversió social, que no una despesa” de fins a 10 milions d’euros i ha afirmat que “hui trenquem un altre mur de desigualtat en l’accés a la salut”, perquè “qui ja pateix lamentablement la difícil situació de l’atur no pot patir a més l’exclusió sanitària”. Puig ha explicat que aquesta “és una mesura avançada que arriba pràcticament al 100% dels aturats i que es produeix perquè ningú siga discriminat davant a malaltia”.

Crítica al govern estatal

El president ha assegurat que les ajudes s’han plantejat “de manera que puguem saltar-nos aquesta vel·leïtat antisocial del govern d’Espanya [en referència al decret que va incloure el copagament]” i ha denunciat que el que hauria de passar “és que les autonomies no haguérem de finançar aquestes ajudes, sinó que es derogara el decret que ha propiciat aquesta discriminació absoluta de tantes persones i eixa retallada a tants drets socials”.

Puig també ha explicat que no cal que els beneficiaris sol·liciten res, sinó que a les persones que estiguen en aquesta situació no se’ls cobrarà quan s’adrecen a les farmàcies. No obstant això, el president ha indicat que “cal fer una tasca comunicativa important” i que, amb aquesta finalitat, es faran campanyes informatives.

Comparteix

Icona de pantalla completa