Diari La Veu del País Valencià
El jutge del cas Emarsa asseu al banc dels acusats Enrique Crespo, Esteban Cuesta i Roca Samper per delicte fiscal

El Jutjat d’Instrucció número 15 de València ha decretat l’obertura de judici oral contra dos exresponsables de l’empresa pública Emarsa, Enrique Crespo (exalcalde de Manises i exvicepresident de la Diputació de València) i Esteban Cuesta, i contra l’empresari Jorge Ignacio Roca Samper per quatre delictes fiscals.

La interlocutòria d’obertura de judici oral assenyala com a responsable civil subsidiari les empreses Erwinin, Printergreen i Zonday Investments i l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (Emshi). A Crespo, Cuesta i Roca se’ls reclamen, en concepte de responsabilitat civil, de forma conjunta i solidària, 1.395.000 euros, més 3,3 milions d’euros de multa. El jutge declara la responsabilitat civil subsidiària de l’Emshi, com a entitat successora d’Emarsa, respecte a la quantitat d’1.395.000 euros.

Segons l’escrit, Roca Samper va posar a la disposició de Cuesta i Crespo tres mercantils de les quals ell era administrador únic, Erwinin, Printergreen i Zonday Investments, que “sense prestar servei algun” a Emarsa “s’interposaven” entre aquesta i els veritables gestors de residus perquè la mercantil pública poguera emetre una facturació falsa” i deduir-se quotes d’IVA “suportat fictícies”.

Crespo i Cuesta incloïen aquestes factures interposades a les seues declaracions mensuals i anuals d’IVA, “amb ple coneixement que aquest proveïdor no havia prestat servei algun a Emarsa” i que aquest servei “estava sent prestat per una altra empresa a meitat de preu i amb un tipus de gravamen inferior”.

L’acte apunta que els serveis ficticis es gravaven al 16% quan la gestió de residus es troba gravada a un tipus del 7% de l’IVA, de manera que “no solament milloraven la comissió il·lícita” que Roca Samper els sol·licitava per la seua intermediació, sinó que “obtenien una major devolució de la quota tributària” sol·licitada a l’Agència Tributària.

A més, explica que l’empresa que va realitzar la gestió real dels llots (Adobs) ho feia amb un cost fixat de 18 euros/tona (IVA exclòs), mentre que Erwinin va cobrar a Emarsa 46,5 euros per tona.

L’acte detalla que, amb aquesta fórmula, els acusats van defraudar, entre 2006 i 2009, un total d’1.395.798,16 euros, un perjudici que reclama l’Agència Tributària: 354.843,93 euros en 2006, 572.466,48 euros en 2007, 299.219,12 euros en 2008 i 169.268,62 euros en 2009.

El jutge disposa l’obertura de judici oral contra Crespo i Costa en concepte d’autors de quatre delictes contra la Hisenda Pública i contra Roca Samper com a cooperador necessari per a quatre delictes fiscals.

Quant a les responsabilitats civils pecunàries, es concreta la fiança en la quantitat total d’1.395.798 euros, en tot cas, incrementada amb el terç corresponent (465.266 euros), amb càrrec als tres acusats, que respondran de “forma conjunta i solidària d’aquesta quantitat total”, amb responsabilitat civil subsidiària de les empreses citades.

A això se suma la quantia que és reclamada com a multa proporcional pels delictes fixats, respecte a cadascun dels tres acusats, per import total de 3,3 milions d’euros pels quatre delictes contra la Hisenda Pública.

Comparteix

Icona de pantalla completa