Diari La Veu del País Valencià
El Consell buscarà amb experts japonesos la fórmula per a afrontar el repte d’atendre una població envellida

El Japó i el País Valencià tenen un repte comú de futur que afrontar. L’envelliment de la seua població pot convertir-se en un problema greu en les pròximes dècades que obliga els seus governs a engegar polítiques integrals per a atendre el cada vegada més nombrós grup de població d’edat avançada.

Aprofitant la missió comercial al país nipó, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va dedicar les darreres hores a Tòquio a compartir experiències sobre com pal·liar els efectes de l’envelliment amb un consultor de polítiques públiques encarregat d’assessorar el govern japonés sobre com afrontar aquest gran repte demogràfic.

En una trobada celebrada a l’Ambaixada d’Espanya, Puig es va reunir amb el professor de la Universitat de Tòquio i exministre del Japó, Hiroya Masuda, per a conéixer què ha fet el govern japonés al respecte. El president va qualificar com a “molt profitosa” la reunió, tot i que va advertir que “no té la fórmula màgica” per a afrontar la situació. Aquesta primera trobada va servir per a fer una diagnosi “d’un dels majors problemes que ha d’afrontar la humanitat en el futur”, en paraules de Puig, i que en el cas del Japó i l’estat espanyol, i per consegüent el País Valencià, coincideixen.

Les dades mostren quina és l’altra cara de l’increment de l’esperança de vida, un indicador que situa el Japó i l’estat espanyol com els dos països primers del rànquing amb 83,9 i 83 anys, respectivament. L’allargament de la vida ha portat l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) a estimar que tots dos països seran també els més envellits en 2050.

En el cas espanyol, en la meitat del segle XXI, l’OCDE calcula que quasi el 40% de la població tindrà més de 65 anys. A més, consideren que en el 2050 quasi el 15% de la població tindrà més de 80 anys, quan actualment aquest grup d’edat solament representa el 6% dels ciutadans.

Centre per a l’estudi de l’envelliment

L’índex d’envelliment calculat per l’Institut Nacional d’Estadísitca en base a la població major de 65 anys enfront de la població menor de 15 situa la mitjana espanyola en 118,28. Aquest coeficient en el cas valencià se situa molt pròxim a la mitjana espanyola amb un 118,06. A les comarques de València l’índex és del 114,06 i a les de Castelló, del 114,72.

Especialment cridaneres són les dates de les comarques d’Alacant, que superen notablement la mitjana valenciana. A les comarques que van de la Marina Alta al Baix Segura l’índex d’envelliment és del 124,78. Per aquesta raó, el centre d’investigació sobre l’envelliment que va proposar la reconeguda investigadora María Blasco tindrà la seu al complex de la Ciutat de la Llum d’Alacant.

Aquest centre compta amb el suport del Consell, tot i que es tracta d’un projecte molt incipient. Puig va explicar aquest dijous després de la reunió amb Hiroya Masuda que ja s’ha parlat d’aquest centre també amb científics com Ángela Nieto i Juan Lerma, però va evitar donar dades sobre la seua posada en marxa. “Es tracta d’un projecte de legislatura”, va dir.

El centre, que està concebut per a comptar amb capital privat, tractarà de ser una “referència a Europa en l’estudi de les malalties degeneratives”, segons va dir Puig.

Per últim, el president va avançar que Masuda viatjarà en el futur al País Valencià per a poder seguir intercanviant experiències i poder veure quines de les que s’han implementat al Japó es podrien copiar per part de la Generalitat. En aquest sentit, el cap del Consell va mostrar la seua disposició a “treballar conjuntament” amb institucions científiques i autoritats governamentals japoneses “en algunes de les decisions que es puguen prendre a mitjà termini en un àmbit fonamental” com el de l’envelliment.

Trasllat a Yamaguchi

La reunió ha format part de l’agenda desplegada en aquesta segona jornada de treball de la missió comercial i institucional que va desenvolupar la delegació encapçalada pel president, que viatja aquest divendres a la regió de Yamaguchi i a la localitat d’Ube, on visitarà les instal·lacions de l’empresa de material químic Ube Industries, que té una planta a prop del port de Castelló.

La delegació mantindrà reunions amb diferents autoritats i participarà en una conferència de presentació del País Valencià amb presència d’una representació de l’empresariat japonés i del valencià desplaçat al país nipó.

Comparteix

Icona de pantalla completa