Diari La Veu del País Valencià
‘Mujeres sobre el mapa’, un projecte col·laboratiu per a geolocalitzar dones amb talent de totes les èpoques

Isabel Ferrer, benefactora i mestra. Adela Cortina Orts, filòsofa. Isabel de Villena, escriptora. Manuela Solís Claràs, metgessa. Jerónima Galés, impresora. Virtudes Purifiación Cuevas Escrivà, activista. Maria Cambrils, escriptora. Dones de diferents disciplines i segles però totes elles destacades en la seua àrea de coneixement. Ara, un projecte desenvolupat per tres joves graduats per l’Escola Técnica Superior d’Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica de la Universitat Politècnica de València permet posar-les sobre el mapa.

Carmina Peiró, Blanca Baixauli i Vicente Ortí han desenvolupat ‘Mujeres sobre el mapa’, una web que recull dades de dones de camps tan diversos com la sanitat, les matemàtiques, l’astronomia, la informàtica, el cinema, la filosofia, la política, el feminisme o l’economia i les geolocalitza. L’objectiu, expliquen els creadors, “no era el de fer un llistat amb les dones més talentoses o més famoses de la història, sinó que la iniciativa tenia l’objectiu de visualitzar en el mapa les dones amb talent, de qualsevol àrea de coneixement, època de la història i estatus social”.

El doble de dones en el mapa gràcies a la col·laboració

Els creadors de l’aplicació apunten que ja existeixen molts llistats sobre dones rellevants en la seua àrea de treball, “però aquesta aplicació va més enllà i permet geoposicionar-les”. Així, un cop d’ull permet ubicar Isabel Ferrer a Castelló de la Plana, Manuela Solís Claràs a València o Maria Cambrils a Pego. I, com elles, un total de 97 dones arreu del món, de moment. El matís temporal és important, ja que la iniciativa comptava amb una base de dades inicial de vora 50 dones, però en poc més d’un mes s’ha duplicat gràcies a la col·laboració ciutadana.

La plataforma, doncs, és oberta als usuaris i estableix un model de col·laboració per a geoposicionar noves dones al mapa introduint personalment les dades. “És una manera d’involucrar més gent en la causa”, expliquen. “Nosaltres posem la tecnologia i l’usuari posa la base de dades”, afegeixen. Un cop l’usuari ha afegit una nova dona mitjançant un formulari –indicant-ne el nom i cognoms, la data de naixement i defunció, la ciutat i país de naixement, residència o de rellevància, l’àrea de coneixement i professió i una breu descripció dels seus mèrits–, els responsables de l’aplicació verifiquen que la informació és certa, aboquen les dades al sistema i “dibuixen” la dona sobre el mapa.

Aplicar la tecnologia per a homenatjar les dones

Darrere d’aquest projecte hi ha la tecnologia Geo –”així és com anomenem el conjunt de tecnologies que treballen amb anàlisis geoespacials”, expliquen els responsables–. Aquesta tecnologia s’engloba dins de la geomàtica, la ciència que s’encarrega de la gestió de la informació geogràfica mitjançant la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació.

L’aplicació ha estat elaborada amb l’eina de treball Carto, que permet generar mapes interactius. Els creadors de ‘Mujeres sobre el mapa’ conten que, mitjançant ferramentes de geoprocesos, s’han extret les coordenades de les ciutats on han destacat les dones, i així les han geolocalizat i fet visibles sobre el mapa.

“La posició geogràfica enriqueix l’anàlisi de forma exponencial”, asseguren. “D’aquesta manera es podrien extraure diferents conclusions d’una simple ullada, com, per exemple, en quina part de la terra les dones han destacat en un camp determinat”, argumenten. La directora de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica de la Universitat Politècnica de València (UPV), Ana Anquela, expressava que “aquesta eina pot servir de base per a estudis de com al llarg del temps la dona ha anat sumant protagonisme en la societat”.

Un projecte obert a la gent i al pas del temps

Carmina Peiró, Blanca Baixauli i Vicente Ortí estan molt contents per l’acollida que ha tingut ‘Mujeres sobre el mapa’. “Ha arribat a moltes persones, i organitzacions i institucions feministes se n’han fet ressò”, conten. Però, més que perquè la iniciativa haja agradat, del que estan orgullosos és “del model de col·laboració, que ha funcionat”.

Un mes després del seu llançament, amb ocasió del 8 de març, “la plataforma continua rebent visites i, el més important, els usuaris ens envien dades de més dones perquè les dibuixem en el mapa”. Els creadors relaten que el projecte creixerà en funció de la interacció de la gent amb l’aplicació. A més, es plantegen la possibilitat d’abocar altres bases de dades de la mateixa temàtica en la seua plataforma, per a poder geolocalitzar més dones en el seu visor cartogràfic.

Amb ‘Mujeres sobre el mapa’, aquestos tres enginyers experts en cartografia han fet el seu particular homenatge “a totes les dones que, malgrat els obstacles que s’han trobat en el seu camí, han aconseguit grans avanços en les seues àrees de treball”. “Dones amb talent n’hi ha hagut sempre; una altra cosa és que hagen sigut menyspreades o tapades per l’ombra de l’home”, denuncien. I conlouen: “Entre tots, les dibuixarem sobre el mapa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa