Diari La Veu del País Valencià
Unes rutes escolars mostren com era la València republicana i l’art urbà de la ciutat

L’alumnat dels centres educatius de València compta amb tres noves rutes per a conéixer la ciutat: ‘Recorregut urbà amb perspectiva de gènere’, ‘València Republicana’ i ‘La ruta dels colors: #Grafiti i art urbà a València’. Els tres recorreguts formen part de la proposta educativa que l’Ajuntament de València ha elaborat per al curs 2017-2018, segons detalla el consistori en un comunicat.

La primera ruta amb perspectiva de gènere es duu a terme aquest divendres, 13 d’abril, amb alumnes de Batxillerat. La visita guiada ix a les 9.45 hores de les Torres de Quart i recorrerà punts històrics com l’antiga presó de dones o la plaça de la Verge, on eren condemnats i ajusticiats els homosexuals. També passarà per altres espais més quotidians com el carrer de Colom i reflexionarà sobre els rols que acullen. Amb aquesta proposta, s’intenta donar a conéixer a l’alumnat els edificis i espais de València que han influït o influeixen en la imatge i rols de la dona.

La responsable d’Educació i Acció Cultural, María Oliver, ha ressaltat que “la ciutat educa” i els seus veïns han de “ser conscients d’açò”. Ha defensat així observar la ciutat “amb les ulleres violetes, amb una perspectiva feminista que ajude els nostres joves a no cometre els errors del passat”.

L’etapa republicana

Una altra de les propostes previstes per a l’alumnat està relacionada amb les petjades de l’etapa republicana a la ciutat. La primera ruta serà dimarts 24 d’abril amb l’alumnat de Batxillerat de l’Institut Ramón Llull.

A través d’aquesta activitat, que eixirà de la plaça de l’Ajuntament a les 9.45 hores, es vol remarcar la importància de València dins del context bèl·lic de la Guerra Civil, així com el curt període de temps en què va ser declarada capital de la República. L’objectiu és “rescatar la memòria històrica i donar a conéixer als participants un període de la vida de la ciutat fins ara desconegut per la major part dels seus habitants”.

Durant la visita, els alumnes podran conéixer “l’altra història” d’edificis de la ciutat, com el cas del refugi antiaeri situat en els baixos de l’ajuntament, així com l’existència d’uns altres que van servir per a salvar vides durant el conflicte armat. També es donaran a conéixer els canvis en la nomenclatura dels carrers i places durant el període republicà, els diferents usos que es van donar a edificis emblemàtics de la ciutat com el Micalet, el Col·legi del Patriarca, els palaus gòtics del carrer de Cavallers i les Torres de Serrans, que van ajudar a protegir el Tresor Artístic Nacional.

L’art dels grafits

La primera ruta del grafit l’estrenarà el 8 de maig l’alumnat de sisé de Primària del CEIP Magisterio Español. El programa consisteix en un recorregut pel centre històric per a conéixer alguns dels punts paradigmàtics d’expressió de l’street art de la ciutat.

S’abordarà l’art urbà des d’un punt de vista artisticotècnic i els escolars podran aprendre a diferenciar les diverses formes de manifestació d’aquest gènere. De la mateixa manera, es plantejarà la semàntica d’aquestes expressions artístiques des d’una contextualització històrica i sociològica. Així, reflexionaran sobre la validesa d’aquesta tendència com a representació de la realitat contemporània, el paper de l’art, de l’artista, de l’espai públic i el del ciutadà dins de la societat postmoderna.

El recorregut comença a Guillem de Castro, a l’altura de la plaça de Na Jordana, continua fins al carrer de la Beneficència, baixa per carrer de la Corona fins al mercat de Mossen Sorell i, des d’allà, transcorre pel carrer de Sant Dionís cap al carrer Alt, fins a la plaça del Tossal.

Comparteix

Icona de pantalla completa