Diari La Veu del País Valencià
Educació considera que el llibre que recomana abstinència sexual no hauria d’estar autoritzat pel Ministeri

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha afirmat aquest dimarts que el llibre de Biologia que assenyala com a mesures per a previndre malalties de transmissió sexual “l’abstinència” i “la fidelitat” inclou recomanacions que “estan fora de lloc”. A més, ha opinat que aquests continguts “no haurien d’haver passat el filtre del Ministeri”.

El passat 3 d’abril, la Conselleria va informar que després de les vacances escolars de Pasqua analitzaria el contingut del llibre i, també, estudiaria si s’està emprant en algun centre educatiu valencià. Segons s’ha comunicat, el manual està usant-se en un institut de Benejússer.

Marzà ha indicat que la Inspecció Educativa està revisant aquest cas amb la finalitat que “es canvien els llibres si no responen a la situació real del segle XXI”. No obstant això, ha remarcat que la Conselleria només pot fer recomanacions, perquè “els continguts dels llibres de text els autoritza el Ministeri”. En aquest sentit, ha opinat que “aquest tipus de continguts no haurien d’haver passat el filtre del Ministeri i no haurien de tindre autorització per a ser material curricular homologat”.

Marzà ha indicat que des del seu departament “recomanaran” als centres educatius que “revisen els seus llibres de text”. També ha remarcat que creu que “solament un centre, de més de 1.800 centres públics, estava utilitzant l’exemplar que suggeria aquestes mesures per a la prevenció de malalties de transmissió sexual”. “És una qüestió completament aïllada”, ha resolt.

“Censura” i “falsa polèmica”

El 4 d’abril, l’editorial Casals, responsable d’aquest llibre de Biologia, va fer públic un comunicat en què afirmava que “retirar aquest manual en algunes comunitats constituiria un lamentable acte de censura i intervenció ideològica”.

Aquesta editorial va qualificar la situació de “falsa polèmica” i va considerar “injustificat” l’anunci de retirada del seu llibre per les autoritats educatives d’algunes autonomies.

“La retirada del nostre llibre constituiria, en qualsevol cas, un lamentable acte de censura i intervenció ideològica, totalment contrari a la llibertat d’edició i de càtedra que promulga la Constitució i les lleis educatives”, emfatitzaven al comunicat.

“Confiem que les autoritats educatives reconsideren el seu anunci o decisió i que anul·len l’ordre de retirada del nostre llibre. En cas contrari, ens veuríem obligats a defensar la nostra tasca i drets com a editorial davant les instàncies pertinents”, remarcaven.

En el seu comunicat, Casals també precisava que l’apartat “Malalties de transmissió sexual” del seu llibre de Biologia compleix amb els currículums vigents i que el seu contingut “està avalat per nombrosos científics de fama mundial, així com prestigiosos estudis i publicacions”. El contingut del llibre “compleix i respecta amb el projecte educatiu de diferents col·legis, promovent el debat sobre aquest tema”, defensa l’editorial.

Comparteix

Icona de pantalla completa