Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana que la titularitat de l’Arxiu del Regne de València passe de l’Estat a la Generalitat

Compromís demanarà des del Senat a través d’esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat per a 2018 la digitalització i posterior tornada dels fons documentals de l’Arxiu del Regne de València (ARV), que actualment són titularitat de l’Estat, segons ha informat la formació en un comunicat.

El portaveu de la coalició a la Cambra alta, Carles Mulet, ha assenyalat que va ser amb l’impuls del rei Alfons V el Magnànim a les Corts de 1419 quan “es va refundar i agrupar l’arxiu reial i tots els documents de les diferents seccions que el conformen”.

Així mateix, ha expressat que 2019 “pot ser un bon any perquè els valencians recuperem íntegrament, de nou, tres segles després, la gestió d’uns documents que van ser arrabassats pel monarca Felip V”. Ja més recentment, en 1985, l’Estat va transferir a la Generalitat la gestió dels documents però no la seua titularitat ni la de l’edifici. Per açò, des de Compromís “desitgen obrir una nova etapa en la història d’aquestos valuosos fons, reflex del nostre ric llegat com a poble i com a eina imprescindible per als investigadors, proposant en una esmena la digitalització de tots els fons i el lliurament de l’edifici i tot el seu contingut a la Generalitat”, ha assenyalat Mulet.

En aquest sentit, ha lamentat “el poc cas i suport que es presta als museus i institucions valencianes en la posada en valor del patrimoni històric i cultural, ja siga en el castell de Sagunt, les insuficients ajudes a l’IVAM, a la programació del Palau de les Arts, a la pinacoteca del Museu de Belles Arts o a la tornada de peces tan emblemàtiques com la Dama d’Elx, per citar alguns exemples”, ha criticat. “Incomprensibles greuges reiterats i constants cap al nostre poble”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa