Diari La Veu del País Valencià
Manises demana responsabilitats a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer després del foc al Parc del Túria

L’Ajuntament de Manises ha reclamat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) les responsabilitats de neteja i manteniment del Parc Natural del Túria, afectat aquest dimecres per un incendi forestal. La Regidoria de Medi Ambient ha denunciat l’estat d'”abandonament” de tres zones del municipi: el Salt d’Aigua, el Barranquet i el pas del riu Túria per la localitat.

L’incendi es va decretar inicialment en una zona de canyar i va ser reclassificat més tard com a forestal. Va estar actiu durant diverses hores durant la vesprada de la passada jornada, fins a calcinar vora quatre hectàrees.

Les tasques d’extinció es van iniciar a la Partida del Racó, però, com a conseqüència del fort vent, les flames es van estendre al llarg del parc fluvial, entre les localitats valencianes de Manises i Paterna. El foc també va ocasionar el tall de la carretera N-220 durant diverses hores i el desallotjament d’algunes cases, utilitzades com a segona residència o per a guardar eines de cultiu. A més, com a conseqüència directa de l’incendi, dos agents de la Policia Local de Manises es van veure afectats per inhalació de fum i alguns animals de la zona van morir.

Des del govern local lamenten que, “per desgràcia, el foc ha reaparegut en aquesta zona del terme municipal de Manises, un dels espais més afectats pels incendis forestals de tota la província de València, a causa de l’abundant mala herba i canyar sec”. Davant aquesta situació, la Regidoria de Medi Ambient s’ha dirigit a la Confederació Hidrogràfica com a “principal responsable” de les tasques de manteniment i neteja del parc, ja que “l’Ajuntament no té competències sobre tota la zona del llit del riu”.

“Manises és el territori del Parc Natural del Túria més afectat per la desídia dels responsables del seu manteniment, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i altres administracions”, assegura l’Ajuntament. A més, el responsable municipal de Medi Ambient, Rafael Mercader, ha apuntat que “la Conselleria de Medi Ambient té també la seua responsabilitat”, ja que és “una zona emmarcada com a parc natural”. Tot i això, ha remarcat que “des de la vora del riu fins als laterals –50 metres– és competència de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que depén de l’Estat”.

Mercader també ha afirmat que “ara s’està estudiant amb el servei jurídic si es prendran mesures legals per la deixadesa de les seues funcions”. Sobre l’incendi, ha denunciat que “l’única responsable i culpable de la magnitud d’aquest desafortunat incident és la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que ha de fer-se càrrec ja de les seues competències i dur a terme els treballs de neteja i manteniment necessaris per a no posar en perill la integritat dels béns immobles i, el més important, la salut de la ciutadania”, ha reivindicat l’alcalde, Jesús Borràs i Sanchis.

Comparteix

Icona de pantalla completa