Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven per unanimitat l’adaptació de l’estatut del discapacitat a la Convenció Internacional de l’ONU

Les Corts Valencianes han acordat per unanimitat modificar la Llei de 2003 sobre l’estatut de les persones amb discapacitat amb la finalitat d’adaptar-la a la Convenció internacional sobre els drets d’aquest col·lectiu. Aquesta convenció internacional va ser aprovada el 13 de desembre de 2006 per l’Assemblea General de Nacional Unides (ONU), ratificada per l’estat espanyol al desembre de 2007 i en vigor des de maig de 2008.

La proposta de modificació d’aquesta llei ha sigut presentada i suportada per tots els grups parlamentaris a proposta del Cermi (Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat) el president del qual, Luis Vañó, al costat d’altres representants de col·lectius de persones amb discapacitat, ha seguit el debat des de la tribuna de convidats de la Cambra.

La Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat té com a finalitat bàsica i essencial aconseguir que les persones amb discapacitat tinguen el control i la direcció de les seues vides i la no discriminació respecte de les persones com una qüestió de drets humans.

Per a açò s’estableix el reconeixement dels drets en condicions d’igualtat i el respecte als drets específics d’aquestes persones, juntament amb mesures de protecció i indicacions perquè aquestes puguen tindre la màxima independència, inclusió i participació. Entre d’altres, es reconeix el dret de les persones amb discapacitat a viure de forma independent, a l’educació, a gaudir del més alt nivell de salut, a treballar en igualtat de condicions, a tenir un nivell de vida adequat, a l’accés a la justícia o a participar en la vida cultural.

Un pas important per a PSPV, Compromís, Podem i Cs i “agredolç” per al PPCV

La socialista Concha Andrés ha destacat que el País Valencià és la primera autonomia que adapta aquest estatut de persones amb discapacitat a la convenció internacional i ha valorat l’esforç fet pels grups parlamentaris per a arribar a acords.

Andrés ha augurat que aquesta llei “trencarà barreres” i permetrà que les persones amb discapacitat “gaudisquen de tots els drets i llibertats als quals tenen dret” i farà del País Valencià “el millor espai” perquè aquestes persones puguen desenvolupar-se tant personal com professionalment.

La diputada de Compromís Mónica Álvaro, qui ha dit que l’objectiu era arribar a un acord en el qual tots els grups estigueren còmodes, ha desitjat que aquest canvi legislatiu servisca per a fer lleis transversals que reconeguen realment la igualtat, també la de les persones amb diversitat funcional o discapacitat.

Per part de Podem, César Jiménez ha destacat que la llei amplia el reconeixement dels drets a aquelles persones integrades en “eixe concepte ampli que és el de les persones amb discapacitat i que és tan divers” i ha valorat el pas donat, encara que ha reconegut que no tots els col·lectius han vist recollides les seues aspiracions.

Antonio Woodward, de Ciutadans, espera que la llei servisca realment “com a punt d’inflexió” en el “compromís inequívoc cap a una societat inclusiva” i que permeta reafirmar que totes les persones, independentment de les seues capacitats, han de gaudir de tots els drets i llibertats fonamentals.

La popular María José Català ha dit que té una sensació “agredolça” amb el debat d’aquesta norma, ja que no s’ha pogut tractar en la comissió l’estudi de polítiques de discapacitat, aprovat en 2016 i que encara no s’ha engegat, i perquè hi ha algunes coses que, al seu judici, “han quedat en el tinter”.

Comparteix

Icona de pantalla completa