Diari La Veu del País Valencià
Els PGE no inclouen els 120 milions per a ajuntaments i autonomies compromesos en el pacte contra la violència masclista

Si s’aproven els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) presentats aquest dimarts, el govern de Mariano Rajoy estarà incomplint el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere aprovat en setembre de 2017. En l’apartat de ‘compromís econòmic’, el document recull que els PGE destinaran via transferències als ajuntaments 20 milions d’euros durant cinc exercicis. En el cas de les comunitats autònomes, al text s’assegura que es destinaran 100 milions d’euros anuals durant els cinc anys vinents per al “desenvolupament o l’ampliació de les mesures recollides en aquest Pacte”. Els criteris per a repartir aquests diners els ha de negociar el govern espanyol amb les autonomies, en el marc de la Conferència Interterritorial, “tenint en compte la població, l’extensió geogràfica, necessitats específiques o altres variables que resulten pactades”.

El compromís econòmic total que es va pactar per a lluitar contra la violència masclista eren 200 milions d’euros: els 20 dels ajuntaments, els 100 de les autonomies i 80 directament per a l’Administració General de l’Estat, especialment per al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, per al de Justícia, per al d’Interior i per al d’Educació, Cultura i Esport. El projecte dels PGE 2018 ha posat de manifest que el govern estatal només ha assignat aquests 80 milions per a la lluita contra la violència masclista, mentre que supedita al finançament autonòmic els altres 120 milions compromesos. Per tant, no es tractaria d’una transferència directa i negociada per la Conferència Interterritorial, tal com recull el pacte, sinó que dependria del que tinga cada autonomia. De fet, el projecte dels PGE “avisa” que les autonomies i els ajuntaments hauran d’incloure en els seus pressupostos aquests increments.

Incomplir el pacte

La diputada de Compromís al Congrés, Marta Sorlí, denuncia que “el govern fa trampa i menteix”, ja que “el Pacte d’Estat arribarà amb més de 6 mesos de retard i deixant-se fora bona part de la partida compromesa”. A més, en declaracions a Diari La Veu ha recordat que justament en la negociació del pacte ella va exigir “que el pressupost per a ajuntaments i autonomies no anara lligat al finançament autonòmic” i que ara “el PP s’ho ha botat tot”. “S’està incomplint el pacte”, denuncia, i afegeix que “arriba tard i és una estafa, perquè als territoris més empobrits, com el País Valencià, ens faran triar entre atendre la dependència o combatre la violència masclista”.

La diputada de Podem Àngela Ballester també va lamentar en el seu perfil de Twitter que “els pressupostos de 2018 no són els que vam demanar el 8 de març milions de dones. Ens volem vives i volem recursos per a evitar que ens maten, però per al govern la violència masclista no és una prioritat”. “Sr. Rajoy, menys llacets i més dinerets”, conclou la piulada.

La secretària d’Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, va publicar en la mateixa xarxa social que “dels 200 milions del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere només n’apareixen 80, els relatius als ministeris” i va descriure que “els altres 120 els deriven sense dotació extraordinària, tal com es va acordar, a l’increment de les comunitats autònomes i corporacions locals”. “Això és no complir el pacte, falten 120 milions”, va sentenciar.

39,5 milions per a la prevenció

Dins dels 80 milions per a l’Administració General de l’Estat, l’executiu de Rajoy destina quasi la meitat a les actuacions per a la prevenció integral de la violència de gènere, amb 39,5 milions assignats a la delegació del govern per a la Violència de Gènere, dins del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Els altres 40,5 milions estan diluïts entre altres partides, com ara el nombre d’efectius dedicats a la violència de gènere i familiar –Ministeri d’Interior–, l’assistència jurídica gratuïta –Ministeri de Justícia–, l’increment de les pensions d’orfandat per als fills d’assassinades i l’increment de la renda activa d’inserció “per a atendre el col·lectiu de víctimes de violència de gènere” –Ministeri d’Educació i Seguretat Social– o la resolució d’expedients d’ajudes a víctimes de delictes violents –Ministeri d’Hisenda i Funció Pública–.

Comparteix

Icona de pantalla completa