Diari La Veu del País Valencià
Em van intentar llevar el llaç groc i, com que em vaig resistir, em van pegar una bufetada

Els insults i les agressions contra persones que han decidit lluir en les seues jaquetes un llaç groc en solidaritat amb els polítics catalans empresonats s’estén més enllà del Principat. El passat 30 de març una dona va ser agredida i insultada per portar el llaç mentre passejava els seus gossos per un carrer de la Vila-Joiosa, a la comarca de la Marina Baixa. La víctima, Barbara Hoffmann, caminava pel carrer Colom amb les seues mascotes la nit de divendres quan un grup de 4 o 5 joves la va increpar per portar el llaç enganxat a la jaqueta.

Segons el relat de Hoffmann, un dels joves es va apropar a ella i va insistir perquè es llevara el símbol. Ella, alemanya resident a la Vila Joiosa des de fa 15 anys, li va respondre en valencià que no pensava fer-ho, “fet que encara el va enfadar més”. Davant la negativa de Hoffmann, l’home li va pegar una bufetada i també va propinar una patada a un dels seus gossos, “que en veure que s’apropava va voler jugar amb ell”. A banda del colp, Hoffmann, que és militant de Verds Equo i va formar part de la candidatura local de Compromís en 2015, va ser insultada per ser estrangera i increpada per parlar valencià “a Espanya”, sempre segons les seues paraules.

Malgrat que va cridar i va demanar ajuda, l’agressió es va cometre sense testimonis. Per això i perquè, “a causa dels nervis”, Hoffmann es considera incapaç d’identificar els seus agressors, la víctima ha optat per no denunciar davant la Policia els fets. Passats uns dies del succés, Hoffmann està “ja més tranquil·la” i explica a Diari La Veu que no té cap ferida greu “més enllà de l’ensurt”.

L’agressió, lluny de cohibir-la, ha servit perquè Hoffmann estiga encara més convençuda de la importància de la seua reivindicació i assegura que continuarà lluint el llaç sempre que baixe al carrer. “És increïble que passen aquestes coses”, lamenta Hoffmann, que considera que aquestos fets tenen lloc per falta d’educació. Ella considera que més que una agressió “és un acte polític i molt dolent”.

Compromís de la Vila Joiosa va condemnar l’atac al seu compte de Facebook i el va qualificat de “feixista”. També mitjançant les xarxes socials ha criticat els qui inciten a l’odi “des de la intolerància del pensament únic”. Els companys de Hoffmann ratifiquen que no tenen por i que davant d’atacs “covards” continuaran cridant “llibertat”.

El llaç groc com a símbol

El llaç groc ha sigut el símbol de diferents reivindicacions, amb significats diferents segons el país i el moment històric. Des de 2013 s’utilitza com a mostra de suport al procés independentista català, però els darrers mesos ha variat el seu significat. Des que en octubre de 2017 el jutge va ordenar presó per als líders de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, el llaç groc s’utilitza per a donar suport als presos polítics catalans i s’ha utilitzat en diverses manifestacions i reivindicacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa