Diari La Veu del País Valencià
Els festivals de fotografia de referència s’uneixen per a crear Ikonic, un circuit anual per les comarques valencianes

Els tres festivals de referència al territori valencià: Imaginària (Castelló), Photon Festival (València) i Photo Alacant uneixen forces amb el llançament d’Ikonic, un certamen itinerant que busca “descentralitzar” i divulgar cultura, crear oportunitats per als treballadors del sector i allargar l’acció en el temps d’aquestes tres iniciatives a través de l’exposició dels treballs en diferents municipis durant tot l’any.

Aquest festival itinerant compta amb el suport de la Universitat de València, la Jaume I de Castelló i la Miguel Hernández d’Elx, a més del Consorci de Museus el director del qual, José Luis Pérez Pont, ha presentat aquest dimecres Ikonic al costat de Tania Castro, directora de Photon Festival; Lucía Morate, directora de comunicació de Photo Alacant, i Daniel Belinchón, director d’Imaginària, a més d’Álex Pagán, representant de l’empresa Feedback Cultural, encarregada de la gestió del projecte.

Ikonic sorgeix de la unió dels tres festivals valencians de referència amb la idea de descentralitzar la cultura i fer que el millor del panorama fotogràfic actual puga gaudir-se fora de les grans ciutats i espais habituals, com són València, Alacant i Castelló. La voluntat dels organitzadors d’aquest circuit és que enguany siguen ja sis les itineràncies, dues en cada demarcació. Gràcies a aquesta iniciativa, s’ofereix la possibilitat a diferents municipis, que han de tindre més de 10.000 habitants, d’acostar-se a l’obra de fotògrafs de la categoria de Javier Arcenillas, premi humanitari Luis Valtueña i nominat al millor reportatge de llarg recorregut pel World Press Photo d’enguany. Així com la promoció de talents emergents com Carolina Diego.

A més d’exposicions, Ikonic ofereix xarrades, projeccions i tallers per a promoure la formació i la cultura visual dels fotògrafs professionals i de la societat en general. Aquest nou projecte de divulgació cultural i educativa de la fotografia és reflex d’una realitat social: el boom de la fotografia i la cultura visual impulsat per l’ús de les noves tecnologies i de les xarxes socials, segons han explicat els representants dels certàmens de fotografia.

El nombre d’imatges que usualment circulen pels mitjans, la seua difusió i l’augment del nombre de persones que s’identifiquen amb aquesta pràctica “creixen de forma exponencial” i converteixen el document fotogràfic en “un símbol de la cultura contemporània”. Tant és així que, segons ha destacat la directora de Photon Festival, les instantànies suposen “el 95% de la informació del dia a dia”. Per tot açò, Ikonic vol “imbuir aquest fenomen d’un ingredient educatiu al mateix temps que contribuir a crear un turisme cultural de qualitat”.

Així mateix, amb aquest “microfestival” es pretén generar “una anàlisi sobre la situació real del sector” i que els ajuntaments “entenguen la filosofia, que la fotografia no és la germana xicoteta de les arts”, ha sostingut Daniel Belinchón.

Pérez Pont, per la seua banda, ha explicat que el Consorci de Museus dóna suport a aquest projecte, que “sorgeix del teixit artístic valencià per a convertir-se en una plataforma per als creadors que treballen en l’àmbit de la imatge, una iniciativa que posa en valor la fotografia dins de la cultura visual i que, a més, es constitueix com un gran projecte divulgatiu que vertebrarà el territori valencià estenent l’oferta cultural a altres localitats de les comarques de Castelló, València i Alacant”.

El director d’Imaginària-fotografia a la primavera de Castelló ha ressaltat que “Ikonic és un mitjà ideal per a conéixer, donar suport i enriquir la producció i el consum cultural associat a la imatge fixa a les comarques valencianes”, mentre que Tania Castro ha assenyalat que “‘la unió fa la força’ és una dita que volem convertir en un fet”. Lucía Morate ha definit Ikonic com “una proposta cultural, col·laborativa i oberta”.

Residència artística

En aquest acte s’ha presentat també la que serà la primera residència artística per a fotògrafs al País Valencià, en la qual les candidatures seleccionades podran gaudir d’una beca d’estada i una aportació econòmica de 700 euros al mes durant tres mesos, un mes per cada ciutat: València, Castelló i Alacant.

Així mateix, en la web del festival podran consultar-se les pròximes convocatòries, ubicacions i també les propostes fotogràfiques, culturals i formatives que ofereix el circuit.

Comparteix

Icona de pantalla completa