Diari La Veu del País Valencià
Mata i Morera atribueixen a una estratègia del PPCV la investigació sobre el finançament del PSPV i Compromís

La investigació d’un jutjat de València al voltant del presumpte finançament il·legal del PSPV i Compromís en la campanya de les Eleccions Autonòmiques i Municipals de 2007 ha obligat els partits implicats a donar explicacions.

Segons publica el diari El Mundo, tant els socialistes com el Bloc, que en 2007 havia format el primer Compromís en una coalició amb Esquerra Unida, es van finançar de manera irregular a través d’empreses que pagaven les seues despeses electorals a una empresa publicitària de Gandia.

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) ha aclarit en una nota de premsa que la investigació per prevaricació, malversació, falsedat i delicte electoral la va portar endavant la titular del jutjat número 21 de València, però que es va inhibir en quatre jutjats diferents de Madrid, Benidorm i Gandia perquè els fets no s’havien produït al partit judicial de València.

El TSJ explica que la inhibició es va produir el passat mes de gener amb l’opinió favorable de la Fiscalia. L’origen de la causa és un informe que el jutjat va rebre en 2016 de la Policia Nacional espanyola.

De fet, la informació va arribar a la justícia després que el PPCV lliurara la documentació a la Policia, segons ha confirmat aquest dimecres la seua portaveu adjunta, Eva Ortiz. Segons la diputada, el seu partit va rebre els documents d’una font “anònima al llarg de l’any 2016”. El Mundo detalla que la investigació està oberta des de fa més d’un any.

El vicesecretari general del PSPV i portaveu a les Corts, Manolo Mata, s’ha afanyat a garantir que el seu partit crearà una “minicomissió” per tal de recollir tota la informació d’aquella campanya i que donarà totes les explicacions que calguen “per a tancar determinades etapes amb tota la transparència”.

Tot i desconéixer els detalls dels fets denunciats, Mata ha concretat que, al seu parer, el possible escàndol respon a una “estratègia del PPCV per a alliberar-se dels seus problemes”. El síndic del PSPV també ha recordat que, “pel que fa al fons”, és una informació “que ja s’ha publicat moltes vegades i que està en les hemeroteques” i, “sobre la forma”, es tracta de la confirmació d’una “insinuació” llançada “per determinats dirigents del PPCV” com “Arturo Torró”.

Mata ha explicat que l’aleshores alcalde de Gandia va amenaçar de traure alguna mena d’informació com la coneguda aquest dimecres per a evitar perdre el govern de la capital de la Safor, com finalment va succeir. El síndic del PSPV ha assenyalat que Torró té vincles amb un dels socis de l’empresa Crespo-Gomar, la societat que va facturar presumptament a altres empreses algunes de les despeses electorals del PSPV i el Bloc.

El president de les Corts, Enric Morera, s’ha mostrat sorprés per la informació i la denúncia del PPCV. L’aleshores líder del Bloc ha explicat que no ha rebut cap “reclamació de cap centre oficial sobre el finançament del Bloc. No tenim res a amagar”, ha sostés Morera, qui ha traslladat que des del partit estan tranquils i col·laboraran amb la possible reclamació d’informació des d’organismes oficials.

“Puc afirmar que mai el nostre finançament com a partit polític ha estat fora del que són els àmbits de la legalitat”, ha afegit Morera. “Tot el nostre finançament és públic, transparent i és correcte”, ha dit.

Des de Podem, el seu secretari general, Antonio Estañ, ha anunciat que demanaran totes les explicacions necessàries tant a les Corts com a la comissió de seguiment de l’Acord del Botànic, atés que les informacions conegudes posen en perill la “legitimitat dels partits del Consell”. El PPCV, al seu torn, ha anunciat que es personarà a la causa.

Ximo Puig: “Els assumptes del PSPV a dia de hui estan clars”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest matí que els assumptes del PSPV estan “absolutament clars a dia de hui, que és la meua responsabilitat”. S’ha pronuniciat així davant els periodistes arran la investigació oberta contra el PSPV i Bloc per presumpte finançament irregular en la campanya de 2007.

La documentació del partit “està a total disposició de qui vulga”, ha assenyalat el cap del Consell. “Per tant, màxim respecte a la justícia, la policia i, per descomptat, comptaran amb la col·laboració total del PSPV. Fins a aquest moment no s’ha demanat res, però en el moment en el qual es demane tindran tota la documentació”, ha afegit.

“Per a mi l’honradesa és una clau fonamental del projecte polític que defense i si en algun moment s’ha fet alguna cosa malament, s’assumiran responsabilitats per part de qui corresponga”, ha finalitzat Puig.

Mónica Oltra: “Compromís es va fundar molt de temps després”

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha desmarcat Compromís de la investigació per presumptes irregularitats en el finançament del Bloc: “No té res a veure”. “Compromís es va constituir molt de temps després d’eixe període que s’està investigant”, ha argumentat.

Oltra s’ha remés al comunicat que el Bloc ha publicat respecte d’aquest cas i ha afirmat que no té “res més a afegir”. A més, ha puntualitzat que encara “estem en una fase incipient”.

El Bloc confia en l’actuació de l’antiga direcció

El Bloc, partit majoritari en Compromís, ha manifestat que confia “en la bona actuació de les direccions anteriors” del partit i que es demostre que és “falsa” la informació sobre un presumpte finançament il·legal de la seua campanya electoral de 2007.

“El Bloc s’ha distingit per una actuació honesta i per lluitar contra la corrupció des de tots els àmbits on ha estat present. Nosaltres tenim tolerància zero amb la corrupció, abans, ara i sempre”, ha remarcat. “No tenim cap notificació oficial respecte a res. No ens consta cap actuació incorrecta respecte a les coses publicades”, ha puntualitzat el Bloc que ha assenyalat que en les pròximes hores recopilarà “tota la informació sobre els fets descrits per a esclarir i poder descartar qualsevol actuació incorrecta”.

No obstant açò, han assegurat que en cas que es detecte “alguna actuació incorrecta s’activaran els mecanismes interns recollits en els estatuts del partit i en el Codi Ètic per a determinar les responsabilitats polítiques i actuar en conseqüència seguint el principi de tolerància zero”.

“El Bloc té com a principi indefugible l’honestedat i actuació rigorosa de la nostra militància i els nostres càrrecs públics en l’exercici de les seues funcions”, han recalcat. “La corrupció política ha sigut una de les principals xacres que hem patit els valencians i no permetrem que res ni que ningú embrute el bon nom de la nostra organització i els milers de militants que es deixen la pell dia a dia pel nostre país i la seua gent”, han agregat.

Comparteix

Icona de pantalla completa