Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament, la patronal i els sindicats s’alien per a lluitar contra la desocupació i la precarietat a València

Crear ocupació no és suficient per a aconseguir que la recuperació econòmica arribe a la ciutadania. Cal que els nous llocs de treball que van sorgint siguen estables, de qualitat i que aporten valor afegit a l’economia. No obstant això, economistes i sindicats denuncien que les ocupacions que s’estan generant després de la crisi econòmica no difereixen d’aquelles que predominaven en 2008; és a dir, la recuperació de l’ocupació l’estan liderant la construcció i el sector serveis. Davant d’aquesta evidència, l’Ajuntament de València, els sindicats CCOO, UGT i Unió Sindical Obrera junt amb la patronal s’han unit per a lluitar contra la desocupació i el treball precari.

Aquest dilluns l’alcalde de València, Joan Ribó; la regidora d’Economia, Sandra Gómez; el president de la Confederació Valenciana d’Empresaris (CEV), Salvador Navarro, i els líders de CCOO, Arturo León; d’UGT, Ismael Sáez, i d’Unió Sindical Obrera, Ismael Montero, han subscrit el VI Pacte de l’ocupació de la ciutat de València. El document estableix cinc línies d’actuació per a promoure i afavorir la creació d’ocupació estable i de qualitat i el desenvolupament sostenible, a través de la millora de la formació i de l’ocupabilitat dels treballadors; del foment de l’ocupació i de la inserció laboral; el foment de la igualtat; l’estímul de la cultura emprenedora, i l’impuls a la innovació, tot en el marc de la sostenibilitat.

El pacte, segons ha explicat Ribó, “és una eina per a avançar i progressar com a societat que naix com a fruit d’un procés participatiu que ha incorporat propostes, idees i iniciatives perquè siga un instrument viu i en permanent evolució que s’adapte a un mercat laboral tan canviant”. L’acord naix de la millora i l’actualització dels cinc pactes anteriors.

Sandra Gómez ha destacat que des que el govern de La Nau va ser escollit, hi ha 11.242 persones menys registrades en els serveis públics d’ocupació i aproximadament 18.500 noves altes en la Seguretat Social. Les “bones xifres” són, segons la regidora, “fruit i mèrit de tots els treballadors que s’estan esforçant per trobar una oportunitat en la ciutat i, per descomptat, de totes les xicotetes i mitjanes empreses valencianes que cada dia estan contribuint perquè hi haja més possibilitats laborals per a tots”.

Innovació, inclusió i foment de l’ocupació

La innovació i el foment de l’emprenedoria són dos dels pilars del pacte i, en aquest sentit, els signants s’han compromés a realitzar estudis per a detectar nínxols de mercat i oportunitats de negoci per a complementar les mesures de foment de l’autoocupació i el cooperativisme empresarial, entre altres actuacions. També oferiran assessorament per a facilitar la creació d’empreses i la millora de la competitivitat del teixit productiu valencià i han establert l’impuls d’ajudes i incentius econòmics relacionats amb tots aquells aspectes relacionats amb l’impuls de noves iniciatives empresarials o d’autoocupació. Tanmateix, les subvencions no estan encara definides.

La perspectiva de gènere predomina en l’acord que busca facilitar la inserció laboral de les dones en general i de les víctimes de violència de gènere en particular, així com fomentar la seua contractació estable. Per a fer-ho, el pacte estableix el desenvolupament de programes i móduls específics de difusió, informació i sensibilització per al foment de la igualtat de gènere i la eliminació de les desigualtats. D’altra banda, proposa l’elaboració de materials que fomenten les bones pràctiques en igualtat de gènere, així com la creació de plans d’igualtat. En aquest sentit, el pacte estableix la constitució d’una mesa per la conciliació laboral que fomente la implementació de bones pràctiques orientades a afavorir la coresponsabilitat de la vida laboral, familiar i personal de les persones ocupades.

Una gran part de les actuacions establertes es basen en la diagnosi de les necessitats de les empreses valencianes i en la formació dels treballadors per a poder ocupar eixos llocs de treball. Per tant, el pacte insta la formació contínua dels treballadors i desocupats perquè no es despengen del mercat laboral. Aquest és un dels aspectes en què més ha incidit CCOO, que ha destacat que en un any pel sindicat han passat 200 persones en busca de formació per a millorar la seua ocupabilitat.

Sindicats i patronal s’hi posen d’acord

Salvador Navarro, que ha signat en representació de la Confederació Empresarial Valenciana, ha qualificat el pacte d'”instrument idoni per a la dinamització de l’ocupació i per a disminuir en el més curt període de temps la diferència de 15 punts percentuals en desocupació” que separen el País Valencià d’altres llocs de la Unió Europea.

Per la seua banda, el secretari general d’Unió Sindical Obrera, Ismael Montero, s’ha referit al text com “una aportació positiva i un ferm compromís de l’Ajuntament en la generació d’ocupació i en la cerca d’oportunitats” i ha afirmat que des del sindicat es donarà un suport “decidit i incondicional” al text. Ismael Sáez, secretari general d’UGT-PV, ha expressat la seua satisfacció perquè se’ls haja convidat “a participar en aquest pacte amb el qual des del govern de la ciutat es vol contribuir a l’interés general” i esperen “estar a l’altura del gran repte”. Finalment, Arturo León, secretari general de CCOO-PV, s’ha referit al fet que “el pacte dóna continuïtat a una línia de treball iniciada des de l’Ajuntament per a generar ocupació de qualitat, combatre la precarietat, impulsar la responsabilitat social corporativa i reforçar la negociació col·lectiva”.

Comparteix

Icona de pantalla completa