Diari La Veu del País Valencià
ValenciApp, l’aplicació que reconeixerà el compromís lingüístic dels establiments comercials

Des de la Plataforma per la Llengua consideren que actualment “el valencià encara ocupa un lloc escàs” al sector comercial. Per tal d’intentar millorar aquesta situació de “desigualtat lingüística” advertida des de l’entitat, han llançat l’aplicació mòbil ValenciApp, que permet valorar l’atenció oral, escrita i virtual del valencià en establiments comercials d’arreu del País Valencià i busca incentivar les empreses a considerar treballar en aquesta llengua com un factor positiu i d’excel·lència.

Fa un any, ja es va presentar la CatalApp, que es va concebre amb els mateixos plantejaments i objectius i que ja ha superat les 50.000 descàrregues. Amb aquesta, els usuaris dels País Valencià han fet més de 4.500 valoracions de més de 2.000 establiments de les que un 70% són positives. Ara s’ha decidit adaptar l’aplicació a les formes valencianes “per a fomentar la proximitat i respectar les particularitats i característiques de cada territori del domini lingüístic”, ha explicat el delegat de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller.

Des de la Plataforma han recordat també que la Llei valenciana de Consum recull “el dret dels consumidors a utilitzar el valencià en qualsevol comerç” i que, segons un estudi fet per la Generalitat l’any 2015, “el 85% dels valencians es mostrava favorable a un major ús de la llengua en la societat, incloent-hi també el món del consum”, apunta Carceller.

Així, qualsevol que ho desitge pot baixar-se l’aplicació compatible amb els sistemes operatius d’Androi i iOs i comentar i valorar l’ús que es fa de la llengua en més d’1,5 milions de comerços i establiments que es troben geolocalitzats a Google Maps. Hi ha un rang de cinc opcions de qualificació i es podran compartir també les experiències a les xarxes socials.

D’aquesta manera es donarà visibilitat a aquells comerços que treballen diàriament en valencià. A més, la Plataforma per la Llengua reconeixerà públicament aquells que acumulen millors valoracions i els atorgarà una sèrie d’adhesius que acreditaran la seua tasca en aquest àmbit.

La directora de l’organtizació, Neus Mestres, ha expressat que amb aquesta app es vol contribuir al fet que “es puga viure plenament en valencià i animar els comerços i establiments a col·laborar per a aconseguir-ho”. “L’aplicació té un disseny atractiu i fàcil perquè puga ser utilitzada diàriament a tots els territoris de parla catalana”, ha conclós Mestres.

Comparteix

Icona de pantalla completa