Diari La Veu del País Valencià
Els professors funcionaris denuncien que no poden optar a més de 1.000 vacants ocupades per interins

“Tinc la plaça a 160 km de cas, i des de fa 15 anys sé que hi ha vacants que no són de ningú i no ixen a concurs”. Aquesta queixa resumeix les demandes d’un grup de professors valencians que reclamen que hi ha més de 1.000 places en escoles que es cobreixen amb professorat interí i a les quals no es pot optar per concurs de trasllat, malgrat ser oferides durant molts anys. La Plataforma per la Catalogació de Vacants agrupa els docents afectats per aquesta situació i que denuncien que la seua plaça fixa –aconseguida amb oposicions– està molt lluny de casa, mentre que vacants que s’oferten de forma recurrent i que s’adapten a les seues necessitats no passen d’habilitades a creades (consolidades per a funcionaris) i, per tant, no ixen a concurs.

La plataforma lamenta que el “premi a l’esforç d’haver aprovat unes oposicions” siga viure lluny dels seus familiars, mentre tenen detectades vacants que no ixen a concurs “des de fa 10 o 15 anys” i són cobertes per personal laboral. Així ho ha explicat aquest dimecres Francesc Sanxis, professor tècnic de l’especialitat de Producció en Arts Gràfiques i docent de Formació Professional amb plaça fixa a més de 150 quilòmetres del seu domicili. Segons va explicar el portaveu de la plataforma, hi ha més de 1.000 places que podrien ser ocupades per funcionaris de carrera, amb l'”estabilitat i la qualitat” que això aporta al centre educatiu però no ho estan.

Sanxis assegura que en el recompte fet per la plataforma hi ha places que s’ofereixen “des de fa anys a les adjudicacions de juliol” i a les especificacions de les quals ells no poden optar a Educació Infantil; a Primària, d’Anglés, Música i Matemàtiques; a secundària, de Física i Química i Valencià; així com a diverses especialitats més de Formació Professional com Formació i Orientació Laboral, Arts Escèniques i Música. El problema de les places arriba fins a les Escoles Oficials d’Idiomes, on s’han detectat vacants en Castellà, Anglés, Francés i Italià.

Encara que la plataforma es va constituir en 2017, els professors funcionaris porten més de deu anys denunciant la inaccessibilitat aquestes vacants de forma individual. La primera denúncia que van posar va ser en El Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) en 2003. Encara que no s’ha avançat en la catalogació de places, la plataforma celebra que l’actual govern almenys els ha rebut, els ha escoltat i “s’ha compromés a donar una resposta”. Segons Sanxis, l’agrupació de professors ha tingut dues entrevistes amb el director general de Personal de la Conselleria d’Educació, Joaquín Carrión. La darrera va ser en novembre i la plataforma va aprofitar-la per a presentar el llistat de les places recurrents que no ixen a concurs i que ells han detectat. Carrión, tal com explica Sanxis, “es va comprometre a catalogar totes les vacants possibles i a donar una resposta sobre les que no es puguen catalogar”.

“Les places que no es cataloguen és perquè no compleixen els requisits”

La Conselleria d’Educació ha explicat a aquest diari que han estudiat “totes i cadascuna de les places que s’han sol·licitat per part dels sindicats de l’ensenyament, professorat o entitats com la Plataforma per la Catalogació de Vacants” i que s’han acceptat “totes les que complien els criteris” per a fer que una vacant habilitada passe a ser una vacant creada.

En el cas de l’educació secundària, una vacant passa d’habilitada a creada quan ha estat en marxa durant dos cursos i no hi ha previsió de suprimir-la durant els següents 3 cursos. En Formació Professional també se segueix aquest criteri però per a obtindre una plaça creada calen dos habilitades abans “perquè en Formació Professional hi ha molts desdoblaments”.

Les mateixes fonts han explicat que les places que no s’han catalogat no compleixen els requisits. D’altra banda, afegeixen que “cal tindre molt en compte que es deixen places habilitades i no creades per a afavorir les comissions de servei dels funcionaris de carrera”. Aquestes són places “perquè els funcionaris que tenen una plaça definitiva en un lloc puguen optar a una altra plaça més a prop”, apunten des d’Educació.

El departament encapçalat per Vicent Marzà també destaca que algunes vacants estan ocupades per funcionaris de carrera “que en aquests moments no estan en la seua plaça perquè estan fent una altra tasca”, com és el cas dels alliberats sindicals, personal dels Centres de Formació del Professorat o persones en comissió de servei. Segons les dades de la conselleria, en aquesta situació hi ha unes 3.500 places.

El dilema dels sindicats

La Plataforma per la Catalogació de Vacants ha presentat les seues reivindicacions a la seu de CCOO, encara que l’agrupació de professors no està adscrita a cap sindicat. De fet, són les agrupacions sindicals les que estan negociant les places que es catalogaran.

D’altra banda, la plataforma ha explicat que els sindicats van arribar a un acord amb la conselleria per a blindar els professors interins de més edat i amb major antiguitat davant l’eixida a oposició de 13.000 places docents entre 2018 i 2020. El pacte preveu que aquestes vacants no isquen a concurs de trasllat durant els quatre anys en els quals es faran oposicions, ni tampoc es podran oferir als docents funcionaris desplaçats o amb la seua destinació suprimida.

Des de CCOO PV, Roberto Romero ha explicat que al País Valencià hi ha prop de 10.000 vacants per a tot el curs que es donen provisionalment al juliol a persones que són suprimides (la seua plaça s’ha eliminat per tancament del centre educatiu, per exemple); desplaçades; que han tornat després de serveis especials o excedències; que acaben d’aprovar l’oposició, o que són interins, per aquest ordre. D’aquestes places, ha assenyalat, hi ha moltes que no poden eixir a concurs de trasllats ja que pertanyen a funcionaris que poden tornar a ella i que temporalment es troben ocupant un càrrec públic o exercint d’assessors, fent classe en un centre de formació de professorat o exercint de delegats sindicals, entre altres possibilitats.

No obstant açò, “descomptant aquest tipus de places encara en queden” unes altres que podrien eixir a concurs. Des del sindicat han sol·licitat a Conselleria que “totes les vacants possibles isquen a concurs de trasllats” i, fins i tot, han registrat una petició per a negociar la possibilitat de celebrar una mena de “segona volta en l’adjudicació de vacants”. L’objectiu seria que els funcionaris de carrera que no han obtingut plaça prop del seu domicili puguen optar a una destinació provisional per un any.

Mobilitzacions a favor dels interins

D’altra banda, l’STEPV ha anunciat que convocarà mobilitzacions si no es negocien les plantilles. Així, el sindicat proposa convocar una vaga de professorat interí a la fi d’abril per a exigir la continuació en el treball després de les oposicions i una vaga general de professorat el 17 de maig si no s’inicien les negociacions sobre la recuperació i millora de les condicions laborals.

Comparteix

Icona de pantalla completa