Diari La Veu del País Valencià
Una platja de Vinaròs recorda amb 739 creus les dones assassinades per violència masclista des de 2007

La platja del Fortí de Vinaròs (Baix Maestrat) s’ha convertit fins al pròxim 11 de març en un simulat cementeri en memòria de les 739 víctimes de la violència masclista registrades arreu de l’Estat entre 2007 i l’any passat, dos d’elles veïnes d’aquesta ciutat. Es tracta d’una performance formada per creus que s’han col·locat en l’arena de l’extrem sud de la principal platja del municipi en record a les víctimes de violència contra les dones.

La iniciativa ha sorgit del recentment format col·lectiu Femme Força Vinaròs, que lluita per dignificar les dones, amb la col·laboració d’altres entitats vinarossenques que han estat treballant en el projecte al llarg de diversos mesos.

Aquesta instal·lació artística té un total de 739 creus, blanques per davant i marrons per darrere, ja que són de cartó, una per cada víctima. La platja vista des del port s’assembla a un gegantesc llençol blanc que impacta visualment a qualsevol que s’acosta al passeig marítim.

Una comissió de manteniment vigila la instal·lació per a alçar aquelles creus que cauen –ja que estan clavades a l’arena– o es trenquen, ja que es tracta d’una instal·lació efímera i està realitzada amb materials com paper i cartó, molt sensibles al vent i la pluja. A més, es compta amb la col·laboració ciutadana per a cuidar-la i així arribar com més íntegra possible fins a l’11 de març.

L’Ajuntament de Vinaròs ha dut a terme les gestions dels permisos amb l’Agència Valenciana de Turisme i Costes per a no tindre problemes per ocupació de l’espai. Qui vulga pot acostar-se a deixar les seues impressions en un llibre que hi ha en la mateixa platja o portar flors o ciris en memòria de les víctimes.

La manifestació amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que partirà aquest dijous a les 19.00 hores des de l’Ajuntament de Vinaròs, passarà per la platja per a detindre’s en aquesta instal·lació i allí es llegiran unes paraules en record de les víctimes. La manifestació conclourà després en el punt de partida, amb els manifestos finals.

Femme Força de Vinaròs vol donar visibilitat a les víctimes de la violència masclista a l’estat espanyol en aquesta última dècada. Cada creu té nom i cognoms, lloc on va ser assassinada i a mans de qui, normalment les seues parelles o exparelles.

Lara Doménech, representant de l’associació Femme Força Vinaròs i màxima responsable de la iniciativa, ha destacat a Europa Press l’impacte aconseguit per aquesta idea. També ha explicat que, per a fer-la, han recopilat dades de diferents associacions, i especialment de la Plataforma Cordovesa contra la violència masclista, “que des de l’any 1999 fa el recompte de les dones assassinades”, i han arreplegat els d’una dècada, des de 2007, “perquè vam creure que açò era ja representatiu”. “Decidim posar-les totes juntes en un espai obert com la platja perquè es vera íntegrament”, ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa