Diari La Veu del País Valencià
Puig acusa Rajoy de visitar València per a fer turisme partidista

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha lamentat aquest dijous que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, visite aquest dijous València per a fer “turisme partidista” reunint-se amb la gent del seu partit i no amb els representants públics dels valencians. Tanmateix, el cap del Consell ha criticat que aquest acte del Partit Popular “estiga boicotejant una vaga justa [en referència al 8 de març] a favor de la igualtat”.

A més, ha exigit a Rajoy que aprofite el fòrum del Grup Popular Europeu (PPE) que se celebra a València, al qual també assisteix el president de Xunta, Alberto Núñez Feijóo, per a dir-li que si “la Comunitat Valenciana tinguera el mateix finançament que Galícia” els valencians tindrien “la meitat de deute i si Galícia tinguera el mateix finançament que la Comunitat, en tindria el doble”. “Per un dia, que defense els interessos dels valencians”, li ha reclamat.

El cap del Consell s’ha pronunciat així en la sessió de control en les Corts Valencianes marcada per la jornada de vaga feminista que ha començat amb unes paraules del president del parlament valencià, Enric Morera, en les quals ha recalcat que aquest 8 de març se celebra “el dia de la dona amb independència de la posició de cada grup” davant els aturs i que, per açò, aquest dijous és “bon dia per a recordar les resolucions aprovades pels Corts en favor de la dona”.

Puig, que ha recalcat que presideix “el primer Consell paritari de la història”, ha recalcat que la vaga ja ha guanyat perquè “el debat de hui, real en el carrer, malgrat que el PP ha fet l’impossible, és la desigualtat entre homes i dones”. Així, ha recalcat que davant aquest debat “solament hi ha dues vies: masclisme o feminisme, no hi ha una altra” i no “el femellisme” que, segons ha assenyalat, defensa la presidenta del PPCV, Isabel Bonig.

Així, ha recalcat que, com deia Clara Campoamor, “el feminisme és una qüestió de democràcia perquè si no hi ha igualtat no hi ha democràcia real”. Puig ha apuntat que l’aturada feminista se celebra aquest dia en més de 170 països i que el Consell dóna suport a les reivindicacions d’aquesta vaga, així com tant a les dones que la secunden com aquelles que, malgrat compartir aquests principis, per “la seua situació no poden parar”.

D’igual manera, ha recalcat que “la majoria de la societat” comparteix els motius de la vaga, perquè la dona ha estat “molt de temps oblidada, cobra un 25% menys, treballa el doble, fora i dins de casa sense reconeixement salarial”, però ha recalcat que hi ha dones que ja trenquen aquest sostre de cristall com Mavi Mestre, nova rectora de la Universitat de València i primera rectora d’una universitat pública valenciana.

No obstant açò, malgrat aquesta realitat, ha lamentat que hi ha polítics que, encara que han de representar tota la societat, “han faltat a la meitat del país, parlant de vaga a la japonesa o que no s’entenen els aturs de hui quan les dones estan en un moment millor”. “Sens dubte la vaga feminista ja ha guanyat perquè tots els mitjans de comunicació parlen dels problemes reals i és un pas avant perquè allò important no és solament hui, sinó demà”, ha afegit.

Bonig reclama una presidenta

Per contra, la portaveu popular, Isabel Bonig, ha replicat a Puig que “històric” serà quan ell marxe del càrrec “i hi haja la primera dona presidenta de la Comunitat”. En aquest sentit li ha preguntat si en les pròximes eleccions cedirà el seu lloc de candidat a la Presidència a una dona.

Bonig ha recalcat que les dues úniques dones portaveus de les Corts, ella i la síndica de Ciutadans (Cs), Mari Carmen Sánchez, aquest 8 de març sí que treballen perquè “tot” el que han aconseguit les dones “ha sigut a través del treball” i, en aquest sentit, ha recordat que ja hi ha hagut tres rectores dones en universitats privades valencianes.

Per açò, ha afirmat que al 66% dels valencians els preocupa l’atur, les llistes d’espera sanitàries i l’educació, i el xantatge lingüístic del valencià” i que després de les garrotades del Tribunal Superior de Justícia per aquesta última qüestió Puig ha de “dissoldre les Corts i convocar eleccions” perquè presideix un govern “esgotat i paralitzat”. Davant aquestes acusacions, el president ha contestat dient que Bonig li recorda a l’expresident Francisco Camps perquè “viuen en el seu món i res del que diu té a veure amb la realitat”. “Al seu pesar, l’ocupació a la Comunitat va millor”, ha evidenciat.

Per la seua banda, el portaveu de Compromís Fran Ferri, que ha recordat que al seu grup hi ha més diputades que diputats, ha volgut també mostrar la seua solidaritat amb aquelles que sí que secunden la vaga i també a aquelles que no poden secundar aquesta “iniciativa global” i que ja es pot qualificar “d’èxit absolut” perquè ha aconseguit que “el feminisme estiga aquest dijous al carrer”. De fet, més del 80% està a favor de la vaga perquè és “evident que sobren els motius”. “No és just que les dones siguen assassinades per ser dones, que hagen de demostrar el doble per a tenir la meitat o que cobren menys sols per ser dona”, ha evidenciat Ferri, que ha recalcat: “Els drets no es regalen, es lluiten”.

Per açò, ha arremés contra “la campanya de la dreta contra de la vaga” i ha constatat que el PP i Cs estan “una vegada en contra el feminisme i la igualtat”. “Clar que sí que és una vaga feminista, perquè defensa les idees de la igualtat i de la dignitat humana”, ha recalcat. A més, ha criticat l’alternativa del PP de fer una vaga a la japonesa. “És tan absurd aquest argument que fins i tot Rajoy ha hagut d’eixir a desautoritzar-ho”, ha assegurat.

De la mateixa manera, el síndic de Podem, Antonio Estañ, ha donat també el seu suport perquè totes les dones facen vaga o no i ha recalcat que aquesta vaga “ha guanyat perquè reivindica alguna cosa tan assenyada i simple com acabar amb la desigualtat, la injustícia, la xacra de la violència i posa damunt de la taula un treball invisible com és el de les cures”.

“La vaga ja ha guanyat perquè el moviment feminista ha marcat l’agenda política, ha fet moure’s a Rajoy i fins i tot emergir la Mare de Déu com una activista més”, ha constatat. Estañ ha recalcat que ara és responsabilitat dels polítics “traduir aquestes demandes en assoliments concrets que veritablement transformen la nostra societat”.

Des de Ciutadans, la seua portaveu, Mari Carmen Sánchez, ha manifestat que és “de justícia” retre “homenatge a totes les dones que han lluitat i que lluiten perquè no resulte extraordinari que hui una dona estiga treballant des de les institucions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa