Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven la Llei de Seguretat Ferroviària

Les Corts han aprovat aquest dimecres la Llei de Seguretat Ferroviària, que estableix un marc jurídic per a adaptar la normativa europea al sistema ferroviari i tramviari del País Valencià. La norma ha eixit endavant amb 60 vots a favor dels partits del Botànic i Ciutadans, 28 abstencions del PPCV i 0 vots en contra.

Segons va explicar quan es va aprovar l’avantprojecte la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Maria José Salvador, tant la directiva europea com la llei estatal no inclouen l’aplicació a metros i tramvies i altres sistemes de ferrocarril lleuger. Per això, aquesta llei “aspira a convertir-se en un referent en el sector”, més focalitzat en els ferrocarrils urbans, suburbans, de curta distància i xarxes de tramvies. A l’hemicicle hui també hi havia representants de l’Associació de Víctimes del Metro del 3 de juliol.

Al debat, la diputada del PSPV Ana Barceló ha assegurat que “la llei trenca amb el model del PPCV, el de la veritat inalterable” i que aquesta és una llei “que acaba amb l’ocultació”. Barceló també ha explicat que “la comissió encarregada d’investigar els accidents serà independent de l’Agència de Seguretat”. I en referència a l’accident de 2006 ha assegurat que “una empresa de comunicació no donarà instruccions de com respondre preguntes incòmodes al personal de les empreses; no caben adoctrinaments per a tapar la nefasta gestió”.

Per la seua banda, el diputat del PPCV Vicente Betoret ha denunciat que no se’ls ha acceptat cap esmena. Moltes d’elles, ha explicat, pretenien “evitar la duplicitat d’organismes i nòmines”. Així, el PPCV només defensa l’existència de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències o de l’Agència de Seguretat Ferroviària, però “no les dues”. Els populars també critiquen que “es gastaran com a mínim 2 milions d’euros per a la nova agència” i diuen que “no és una bona llei”, perquè “naix sense consens”. “Es tracta de manera pobra la seguretat, se’n parla poc”, ha afegit.

La socialista Barceló ha recriminat a Betoret que “parlara de nòmines” quan es parla d’una Agència de Seguretat Ferroviària i “quan l’exgerent de FGV està imputada per manipular contractes amb empreses de seguretat per 20 milions“.

AVM3J: “Estem satisfets. La llei és imprescindible per a evitar un nou accident com el del 3 de juliol de 2006”

La presidenta de l’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol (AVM3J), Rosa Garrote, ha mostrat la seua satisfacció després d’aprovar-se a les Corts la llei de seguretat ferroviària perquè “era imprescindible” i confia que contribuïsca per a “fer en la mesura que siga possible més difícil que un accident tan brutal com l’ocorregut el 3 de juliol de 2006 no torne a succeir”. En el sinistre van morir 43 persones i 47 van resultar ferides.

Així s’ha pronunciat Garrote en declaracions als mitjans després d’assistir com a públic al ple en el qual s’ha aprovat la citada llei, amb el vot a favor de tots els grups excepte el PP, que s’ha abstingut. La presidenta de l’associació ha elogiat que no hi haja hagut cap vot en contra perquè “s’entén que cada partit, cada persona, pot tenir una idea, però el missatge a transmetre era que és important aprovar la llei”.

Rosa Garrote ha dit que “es pot anar treballant per a seguir millorant” la norma a través del seu desenvolupament amb les aportacions “de les persones enteses en seguretat” i ha destacat que existeix “el compromís polític que va a ser consensuat amb sindicats, treballadors i persones i entitats que entenguen la matèria” per a fer que en el dia a dia “la circulació ferroviària siga més segura”.

“Estem satisfets perquè legislar la seguretat era imprescindible”, ha recalcat, per a agregar que la principal reivindicació de l’AVM3J ha sigut, a més d’engegar una investigació sobre l’ocorregut en l’accident, “evitar en la mesura que siga possible que poguera tornar a succeir. Regular la seguretat és un pas imprescindible per a evitar eixe possible accident”.

Així, ha destacat “la satisfacció que aquestos 12 anys de denúncia, de reivindicar aquest punt, per fi han arribat a la seua fi i ha acabat tan positivament en la creació d’aquesta llei de seguretat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa