Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat evita 58 desnonaments en el primer any de la Llei de la Funció Social de l’Habitatge

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha trobat i atorgat 1.295 solucions habitacionals “per a la gent que més ho necessitava” i ha intervingut i evitat 58 casos de desnonament en el primer any en vigor de la Llei de la Funció Social de l’Habitatge, que va començar a funcionar l’1 de març de 2017.

La Generalitat va crear la xarxa InfoHabitatge per a gestionar tots els mecanismes de la llei; a través d’aquesta plataforma s’ofereix a la ciutadania un servei personalitzat d’informació en matèria d’habitatge i també en casos de desnonaments. Segons ha informat la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, aquest servei “està adreçat fonamentalment a aquelles persones que estiguen patint un procés d’execució hipotecària o un desnonament, que no puguen fer front al pagament de la seua hipoteca o que necessiten accedir a un lloguer”.

Per a Salvador, aquest primer any de la posada en marxa d’InfoHabitatge i del desenvolupament de la llei ha sigut “molt positiu”. “Hem creat els instruments necessaris per a poder ajudar les persones i famílies que més ho necessiten, malgrat les traves que des del govern central ens estan posant amb el recurs d’inconstitucionalitat plantejat per l’Executiu de Rajoy”, ha indicat. De fet, aquesta mateixa setmana la Generalitat ha demanat al Govern d’Espanya que convoque de nou la comissió bilateral per a abordar una nova negociació sobre la Llei per la Funció Social de l’Habitatge després de la decisió del Tribunal Constitucional que avala la competència autonòmica en aquest sentit a la Comunitat Foral de Navarra.

En el més de mig centenar de casos de desnonaments registrats durant aquest primer any s’ha pretés “ajudar aquests ciutadans perquè no perderen definitivament el seu habitatge i, en cas de no poder evitar-ho, proporcionar-los una solució habitacional”, ha explicat la consellera. Les solucions tramitades en aquests casos de desnonament han sigut habitatges del parc públic d’EIGE (5) i de Bankia (12), ajudes municipals a través dels serveis socials (30), arrendaments de particulars gestionats pels serveis socials (5), la mediació amb entitats financeres per a lloguer social (2) i quatre més que estan en tramitació en aquestos moments.

Entre les consultes a InfoHabitage, destaquen, a més dels 58 casos de mediació en desnonaments, 252 relatives a compravenda d’habitatge, 1.311 sobre problemes derivats de lloguers, 503 en relació a la sol·licitud d’ajudes públiques i subvencions, 701 consultes de com inscriure’s en el Registre de Demandants d’Habitatge i 72 sobre dubtes en l’aplicació de la normativa d’habitatge.

Comparteix

Icona de pantalla completa