Diari La Veu del País Valencià
Bellreguard es concentra contra la imposició de retolar els senyals de trànsit també en castellà

Centenars de persones es van concentrar aquest divendres davant l’Ajuntament de Bellreguard (la Safor) en defensa dels drets lingüístics i com a senyal de protesta pel requeriment enviat per la delegació del govern espanyol al País Valencià perquè retole els senyals de trànsit del municipi en valencià i castellà o “almenys en castellà”. El mateix dia que finalitzava el termini donat per la delegació del govern espanyol, veïns del municipi i representats d’associacions, partits polítics i sindicats van mostrar el seu rebuig al requeriment assenyalant que argumenta “un fals bilingüisme per a intentar disfressar el model d’assimilació lingüística que des del govern espanyol volen imposar, no respectant la diversitat lingüística i cultural a l’estat espanyol “, segons expressa el manifest de la concentració.

El manifest remarca la voluntat dels concentrats de “posar-se al costat del poble de Bellreguard i el seu ajuntament per a fer efectiva la seua reivindicació legítima de viure plenament en valencià i fer front a les amenaces al valencià per part del govern espanyol”. “Tenim el dret de parlar la nostra llengua i no acceptarem cap imposició que vulnere els nostres drets com a valencians i valencianes. Enfortim la democràcia defensant els nostres drets i les nostres llibertats”, finalitza el text.

Moments abans de la concentració l’alcalde del municipi, Àlex Ruiz, va explicar a l’ACN que, en tant que valencianoparlant, el poble té un reglament des de 1993 que estableix l’ús preferencial del valencià, també als senyals de trànsit, i que després d’una denúncia interposada per un particular el govern espanyol va enviar el requeriment perquè els senyals de trànsit estiguen “almenys en castellà”.

Ruiz ha assenyalat que el municipi ha respost al requeriment demanant que reconsidere la decisió i que protegisca el valencià perquè la Constitució insta a protegir la diversitat i riquesa cultural de l’estat espanyol. “En 40 anys de democràcia no hi ha hagut mai cap polèmica sobre la llengua, som un poble valencianoparlant, ha governat 12 anys el PP i mai ningú no s’ha plantejat modificar el reglament d’ús preferencial del valencià”, va dir l’alcalde. El batlle va manifestar que, a l’espera de la resposta del govern espanyol al seus arguments, l’ajuntament exhaurirà totes les vies administratives i judicials “per a fer allò que la ciutadania ens demana, que és que vol viure en valencià”.

Entitats com la Plataforma pel Dret a decidir, Acció Cultural, la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Bellreguard, Moviments de Renovació Pedagògica Col·lectiu de Mestres de La Safor, Escola d’Estiu Marina-Safor, coordinadora Safor-Valldigna pel Valencià, Escola Valenciana, Intersindical Valenciana, Joves pel Dret a Decidir, Plataforma per la Llengua del País Valencià o Ateneu Popular de Bellreguard la Roda van donar suport a la iniciativa. Així mateix, hi havia representants de Compromís, Esquerra Republicana del País Valencià, Esquerra Unida, Podem, Poble Lliure País Valencià o les agrupacions del PSPV Safor- Valldigna

La concentració va acabar amb un petit concert del grup Al Tall, que es va tornar a reunir per a interpretar quatre cançons, entre elles, el Tio Canya.

Comparteix

Icona de pantalla completa