Diari La Veu del País Valencià
Medi Ambient i Educació presenten una guia per a avançar cap a una societat sostenible

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, han presentat aquest matí la Guia d’Acció per a l’Educació Ambiental al Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV). La consellera Cebrian ja va avançar a Diari La Veu que a principis de març es presentaria aquest document, “fruit d’un treball que s’ha fet en una comissió conjunta”.

“Hem volgut posar l’educació ambiental en primera línia dels objectius polítics de la Conselleria i del govern del Botànic –ha recordat Elena Cebrián–, però el treball comença ara, ja que la guia ha de plantejar-se com una ferramenta dinàmica, adaptable i avaluable”. “És necessari virar la mirada de l’educació ambiental cap a l’exterior, cap a la societat –ha afegit–. El coneixement, la conscienciació i la sensibilitat han d’eixir dels documents i traslladar-se a les realitats de manera transversal i fluida”. L’educació ambiental ha de ser capaç “d’implicar, emocionar i inspirar, fins i tot de divertir i ajudar a superar la barrera que fa veure encara les polítiques ambientals com a font de limitacions, restriccions o perills”.

Durant l’acte, Vicent Marzà ha valorat la transversalitat del treball entre conselleries, com en aquest cas. “És una qüestió de govern –ha recalcat– i volem impregnar d’aquests valors de convivència amb l’entorn el conjunt de la societat valenciana, ja que arriben a ser inclús alguns dels seus elements diferencials”.

La Guia d’Educació Ambiental, que porta el subtítol d’Educació Ambiental en Ruta (EAR), és un document que té com a finalitat servir de marc de referència per a la construcció d’un model basat en els principis de la sostenibilitat al País Valencià. Ha sigut elaborat amb la participació de més de 300 persones, representants de diferents col·lectius.

Marzà ha remarcat la importància que el professorat estiga format per a transmetre una bona educació ambiental a l’alumnat. “Per això quan vam arribar al govern vam introduir l’educació ambiental com a eix principal en el Pla de Formació del Professorat”, ha recordat, així com l’impuls a “l’elaboració d’un catàleg d’itineraris didàctics mediambientals que es desenvoluparan a partir del curs 2018/2019” i el suport a l’educació ambiental en la convocatòria de projectes d’innovació.

Entre els objectius que s’inclouen en l’EAR es troben promoure un canvi de pensament, valors i actituds per a avançar cap a un model basat en els principis de la sostenibilitat; fomentar moviments participatius que afavorisquen la implicació dels distints sectors de la societat o disposar d’un marc de referència que reflectisca el compromís de l’administració i permeta articular estratègies transversals de sostenibilitat.

Per a la consecució d’aquests objectius s’ha posat en marxa un Pla de Compromisos per a l’Acció que se sustenta en dos instruments principals: adhesions i compromisos. L’adhesió és la fórmula a través de la qual una entitat manifesta estar d’acord amb els objectius i línies d’acció de l’EAR per al seu sector i es compromet a treballar per a aconseguir-los. Els compromisos són aquelles activitats o programes que desenvolupen les administracions i les entitats adherides per a assolir els objectius i les línies d’acció del document. La primera institució a sumar-s’hi ha sigut la Conselleria d’Educació.

Comparteix

Icona de pantalla completa