Diari La Veu del País Valencià
El 36% dels llocs de treball estan en risc d’automatització els propers anys

La màquina de vapor del segle XVIII, la producció en cadena amb l’aparició de nous metalls en els segles XIX i XX i l’aparició d’energies renovables a finals del segle XX i principis del XXI han marcat les diverses revolucions industrials al llarg de la història. Aquests canvis van portar modificacions importants en el mercat de treball de les diferents èpoques, així com també van obligar els treballadors i els seus diferents sectors a reinventar-se i adaptar-se als nous temps. La tecnologia avança cada vegada més ràpid i, en l’actualitat, els progressos en matèria de robòtica estan marcant l’inici del que ja es coneix com a la “quarta revolució industrial”.

Aquesta revolució que ja comença portarà la reconversió i la desaparició de certes ocupacions, tal com es coneixen en l’actualitat. Així, algunes de les previsions fetes apunten que el 36% dels llocs de treball actuals tenen un risc “elevat” d’automatització. Això no significa, però, que aquestes ocupacions desapareixeran, sinó que es modificaran o seran substituïdes per altres d’un major nivell de digitalització o d’automatització. Aquestes dades es desprenen de l’informe ‘Situación Comunidad Valenciana’, presentat el dimecres per la fundació BBVA Research.

Com ja ha passat en totes les revolucions anteriors, el progrés i la modernitat que han aportat han tingut també conseqüències a curt termini. Els que més les van patir anteriorment, així com els que les patiran en aquesta ocasió, són els treballadors que no estiguen preparats i no puguen adaptar-se als canvis. Alguns dels principals efectes negatius que tindrà, o ja està tenint, aquesta revolució són, segons l’informe de l’entitat bancaria, d’una banda, l’aparició d’una bretxa salarial entre els treballadors més formats i els menys i, de l’altra, la dificultat que tindran els parats de llarga durada per a trobar feina en sectors abans manuals i ara cada vegada més automatitzats.

De fet, segons un informe de la consultora Adecco, la majoria dels experts –el 93% dels consultats– consideren que les plantilles actuals de les empreses no estan preparades per a fer front a la integració de robots o augmentar el grau d’automatització que tenen actualment. Segons l’estudi de la consultora, que coincideix amb l’opinió dels sindicats, la formació dins de l’empresa és clau per a adaptar-se a aquesta revolució i mitigar-ne els possibles efectes negatius.

Falta de formació

No obstant això, la formació dins del lloc de treball no és una pràctica tan extensa com caldria en una situació de canvi del mercat laboral com l’actual. Segons les dades de CCOO del País Valencià, menys del 13% dels ocupats rep formació en l’empresa. Des del sindicat apunten que les empreses no ofereixen aquest servei als seus treballadors perquè en el teixit productiu valencià predominen les xicotetes empreses i moltes no tenen els recursos o desconeixen com fer-ho.

Des del sindicat, han iniciat una campanya per a fomentar l’ús de la formació, que a més a més està bonificada. Consideren que cada empresa ha de detectar quin tipus de formació necessiten els seus treballadors i donar-los l’oportunitat de reciclar-se, reinvertar-se i mantindre el seu lloc de treball. Segons la responsable d’ocupació de CCOO, Ana García Alcolea, tots els sectors estan modernitzant-se i, per tant, la formació és necessària en tots ells. “En molts bars i restaurants ja s’utilitzen tauletes per a cobrar o prendre nota de les comandes”, apunta la sindicalista, que assegura que la formació “és un dret”.

Comparteix

Icona de pantalla completa