Diari La Veu del País Valencià
València llança una campanya per a acabar amb els costums masclistes a la llar

‘Canviem els domèsTICs per igualtat’ és l’eslògan de la nova campanya de l’Ajuntament de València que pretén “fer front als costums masclistes arrelats en la societat i que carreguen a les dones, entre altres coses, amb les tasques domèstiques”.

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que se celebra el 8 de març, la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives llança aquesta campanya integrada per vinyetes humorístiques i que es completarà amb tota una programació durant el mes d’abril per a reflexionar i visibilitzar una realitat problemàtica del dia a dia de moltes dones. Els cartells de la campanya ja es poden veure en el mobiliari urbà de la ciutat. A més, la campanya, que ha sigut dissenyada per Ladies & Gentlemen, es completa amb fullets, xapes i ventalls amb l’eslògan, així com amb un vídeo que es pot consultar en la pàgina www.domes-tics.com i que recull també tota la informació relativa a aquesta iniciativa.

Durant el mes d’abril també està previst un seguit d’actes en paral·lel a la campanya. El 5 d’abril hi haurà una taula de diàleg sobre maternitats i paternitats, i el 12 d’abril, una jornada sobre bones pràctiques en cures des de les administracions públiques, on hi haurà responsables dels ajuntaments de València, Madrid, Saragossa i Barcelona. A més, el 18 d’abril, s’inaugurarà una exposició col·lectiva d’il·lustradors que han treballat per la igualtat de gènere i el 24 d’abril està prevista una conferència de Lina Gálvez sobre mercat laboral i gènere.

Treballs que no es valoren

“Històricament s’ha carregat i es continua carregant les dones amb totes les tasques domèstiques, per açò volem posar el focus sobre aquesta realitat de treball invisible i ho fem amb un enfocament positiu”, ha exposat en la presentació de la iniciativa la regidora Isabel Lozano, qui ha dit que es vol qüestionar la vida quotidiana i les desigualtats que vivim en societat.

La campanya se centra en qüestions com la criança, l’atenció a persones majors i dependents, l’organització familiar i la neteja, que són “treballs fonamentals que no es consideren productius i que no estan valorats”, ha remarcat Lozano.

Des del consistori recorden que a l’estat espanyol, en el 83% dels casos d’atenció a persones dependents, les responsables són dones; més del 90% de permisos de paternitat o maternitat els utilitzen dones; quasi el 74% del treball a temps parcial l’ocupen dones; les dones dediquen 4 hores i 7 minuts a les tasques de neteja i organització de la llar enfront de l’hora i 54 minuts dels homes; i, com a conseqüència de les càrregues, els homes tenen una hora i mitja més de temps lliure que les dones. Unes dades que ha destacat la regidora i que demostren “el panorama actual de desigualtat, en el qual per cada home que abandona el treball per raons familiars, l’abandonen 25 dones”.

La campanya ‘Canviem els domèsTICs per igualtat’ té entre els seus objectius “que moltes dones expliquen que no volem ser les cuidadores en exclusiva”, reflexionar sobre la vida quotidiana i la dedicació de cadascú a la llar i plantejar una reflexió social sobre el sistema i l’estructura establida. Una estructura que, com ha dit Lozano, “prové de quan hi havia una divisió sexual del treball molt clara: els homes tenien un treball remunerat i les dones es dedicaven a la part reproductiva. Però, evidentment, la societat ha canviat moltíssim i les estructures continuen sent les mateixes i, per tant, no donen resposta a aquesta nova realitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa