Diari La Veu del País Valencià
El Port de València es planteja construir un túnel submarí que el connecte amb Sagunt

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha desvetllat aquest divendres que finançarà un estudi que analitzarà “totes les alternatives raonables possibles” per a crear un corredor que connecte “directament” els ports de València i Sagunt, conegut com a accés nord. La solució en qualsevol cas passarà per un túnel, siga “sota terra o sota el mar”, que evite que la ciutat es veja afectada per l’afluència de camions.

Així ho ha anunciat després del Consell d’Administració del Port, en una roda de premsa en la qual també ha estat l’alcalde de València, Joan Ribó. L’edil ha reiterat la seua oposició “categòrica” a un accés nord “per superfície” que afecte els barris dels districtes marítims, per la qual cosa ha celebrat que aquesta opció ja “no es preveja”. En aquest sentit, ha confessat que, com a alcalde, no controla “la subterraneïtat”. “A determinat nivell d’altura no és una qüestió nostra”, ha afegit. “Nosaltres ens mantenim en contra si genera problemes als Poblats Marítims, una altra cosa són els altres projectes, que els veurem i veurem la seua afectació”, ha conclós Ribó.

Per la seua banda, Aurelio Martínez ha explicat que en un parell de setmanes se signarà un protocol entre el Port de València, el Ministeri de Foment i Direcció de carreteres per a redactar un estudi informatiu sobre totes les possibilitats existents per a “culminar” el corredor València-Sagunt. En aquest sentit ha apuntat que entre les alternatives a analitzar es preveu des d’un túnel subterrani “més lluny” de Port Saplaya fins a un túnel submarí que vaja de port a port, un “suggeriment” que, segons ha apuntat Martínez, els va plantejar la Generalitat. L’estudi el finançarà l’APV, tot i que serà el Ministeri qui assumirà l’elaboració del document.

Martínez ha reivindicat la “necessitat urgent” d’establir una connexió entre els ports de València i Sagunt, atesa la “creixent demanda” en ambdues àrees, al mateix temps que ha ressaltat la “infinitat d’avantatges” per a la ciutat i per als usuaris del port que ofereix crear un túnel, entre les quals ha subratllat que “s’alliberen uns 2.500 vehicles de la V-30, es redueixen les emissions de CO2 i s’estalvia temps als conductors”. A més, l’entrada se situaria abans de la ciutat i l’eixida en una terminal portuària.

El president de l’APV ha aventurat que si s’aproven les solucions tècniques que oferisca l’estudi i els tràmits no es demoren, la connexió València-Sagunt podria estar acabada al voltant de 2024 i “no s’hauria de desfasar molt” de la construcció de l’ampliació nord del Port de València, un assumpte en què “queda tant de treball per fer que és difícil pensar que puga estar abans de 2023”.

Comparteix

Icona de pantalla completa