Diari La Veu del País Valencià
Puig defensa a Elx que el model plurilingüe del Consell és absolutament constitucional

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha sostingut que “en aquests moments” no es dóna “un conflicte lingüístic” i ha qualificat d’intolerable” que “algú vulga utilitzar-lo o reobrir-lo” per a “guanyar un grapat de vots”. Així, ha defensat com a “absolutament constitucional” el model de plurilingüisme del Consell, que busca capacitar els alumnes per a expressar-se en els dos idiomes oficials i en anglés. Les declaracions arriben un dia després que el Tribunal Superior de Justícia informara que rebutjava la petició d’arxivament de la causa al voltant dels decrets de plurilingüisme perquè aquestos estan derogats. La decisió de la sala suposa que manté oberta la via per a plantejar la qüestió d’inconstitucionalitat sobre el Decret Llei 3/2017.

Puig ha comentat que l’objectiu és que els estudiants, quan acaben la seua formació, sàpiguen “els tres idiomes” i ha considerat que poden fer-ho “perquè són intel·ligents”. No obstant açò, ha raonat que se’ls han de posar els instruments “suficients” per a açò i ha manifestat que el model del Consell és “absolutament constitucional i simplement aporta la millor capacitació per als joves”. “I açò els donarà més oportunitats i els donarà major capacitat per a interconnectar-se amb el món, el més proper i el més llunyà”, ha indicat a preguntes dels mitjans a Elx (Vinalopó Mitjà), on aquest divendres ha participat en les X Jornades de Directors d’Instituts d’Ensenyament Secundari, amb una conferència i debat sota el títol ‘Present i futur de l’educació’.

Model productiu

Puig ha apostat per un nou model econòmic “sostenible i basat en la productivitat, que augmente els salaris i que faça una societat més inclusiva”. Un model que ha enfrontat amb el passat, quan es va fomentar “l’especulació” i se cercaven “dreceres per a la prosperitat”. Així, ha dit que “no té sentit” fer una dicotomia entre la “digitalització i els idiomes”, en referència al discurs del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, dissabte passat a Elx, perquè és “com buscar una equiparació entre dos conceptes que no són incompatibles”.

“Hem de transitar cap a la societat de la digitalització i en açò hem de treballar i, d’altra banda, hem de defensar un sistema plurilingüe”, ha al·legat en referència al model del Consell perquè els xics “quan acaben el seu període de formació sàpiguen els dos idiomes oficials de la Comunitat: el valencià i el castellà i l’anglés”

Finalment, qüestionat sobre si el model educatiu permetia formar persones amb pensament crític, Puig ha opinat que “sí” i ha rebutjat “residenciar” l’Educació “únicament a l’escola” i ha dit que li “agradaria” que el País Valencià fóra “educador”. Així, ha recalcat “com a fonamental” educar en “valors”. “L’institut no solament capacita per a tenir un treball, que és molt important. També ha de, necessàriament, formar persones amb capacitat crítica, amb els paradigmes que volem per a la Comunitat Valenciana: Solidària, oberta i tolerant”, ha al·legat.

Comparteix

Icona de pantalla completa