Diari La Veu del País Valencià
Agents socials, econòmics i polítics reivindiquen a València la igualtat salarial entre homes i dones

Amb motiu del Dia Europeu per la Igualtat Salarial, l’Associació d’Empresàries i Professionals de València (EVAP) ha organitzat una taula informativa sota el balcó de l’Ajuntament amb l’objectiu de donar visibilitat a les diferències salarials existents entre dones i homes. En l’acte han participat diversos representants dels agents socials, econòmics i polítics del País Valencià, que s’han unit a la reivindicació encapçalada per EVAP.

La presidenta de l’Associació, Eva Blasco, ha xifrat la bretxa salarial en aproximadament el 30%, però ha criticat que “no hi ha prou transparència en les dades estadístiques” i per això no es pot oferir una xifra exacta. Segons les darreres dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el salari mitjà anual dels homes es va incrementar en 247,50 euros entre 2010 i 2014, mentre que l’increment en el cas de les dones va ser només de 9,60 euros.

Encara que el salari mínim és el mateix per a tots, la diferència en l’augment dels ingressos es deu tant al tipus de treballs que realitzen uns i altres com a la conciliació de la vida personal i laboral. Les dades de l’última Enquesta de Població Activa (EPA) mostren que al País Valencià hi ha el doble d’homes directius que dones (4,9% enfront d’un 2,5%). A més, el percentatge de dones que treballen en feines elementals, i per tant menys remunerades, quasi dobla el d’homes (18,9% i 10,8% respectivament).

A més, encara que la remuneració de base dels treballs que depenen de l’administració pública no discrimina per sexes, existeixen complements salarials que es poden adquirir per antiguitat o per realitzar activitats formatives, entre d’altres. És ací on es troba la desigualtat ja que, per norma general, les dones continuen carregant a l’esquena el pes de la feina de la llar i de l’atenció als familiars. Aquestes tasques domèstiques requereixen un temps que les dones no poden dedicar a dites activitats, que farien augmentar la seua retribució.

L’acte reivindicatiu d’aquest dijous ha comptat amb la presència del president de la patronal d’empresaris (CEV), Salvador Navarro, qui ha assegurat que cal equiparar els salaris entre homes i dones. Preguntat per aquest diari sobre la postura de la Confederació Valenciana d’Empresaris davant la vaga del proper 8 de març, Navarro ha assenyalat que “les vagues no són el que més agrada la CEV”. No obstant això, ha reconegut que, “en aquest cas, alguna cosa s’ha de fer”. La CEV es reuneix en les pròximes hores per a decidir la seua postura oficial.

Accions concretes per a “tancar” la bretxa

També han estat presents l’alcalde de València, Joan Ribó; la regidora socialista Sandra Gómez; la vicepresidenta i cap d’Igualtat, Mónica Oltra, i el Conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, entre d’altres. L’alcalde, que ha celebrat la presència d’una carxofa d’À Punt, ha considerat que el dia de hui “és un dia molt important” i que cal “tancar” la bretxa salarial tant al País Valencià com a la resta de l’estat espanyol. Ha instat a prendre “accions clares” per a aconseguir una cosa “tan senzilla” com és que “a igual treball, igual salari”.

Oltra, per la seua banda, ha assegurat que “una societat on les dones guanyen menys que els homes és una societat que està malalta i cal sanar-la entre tots i totes”. Ha posat l’accent que “l’impacte de la crisi ha empitjorat encara més la bretxa que hi ha entre els salaris dels homes i les dones, la qual cosa suposa que, a partir, aproximadament, del mes de setembre, les dones treballen gratis en comparació dels homes”. Al respecte, la vicepresidenta ha insistit que la “desigualtat en el camp econòmic” és, a més, “la llavor de la feminització de la pobresa” i ha denunciat que la crisi econòmica “no ha impactat igual en els homes i en les dones”, motiu pel qual “la pobresa té cara de dona i, conseqüentment, cara de xiquets i xiquetes”.

La vicepresidenta ha avançat que aquesta reivindicació també “estarà sobre la taula” en la manifestació del pròxim 8 de març, Dia Internacional de la Dona, en la qual cal mobilitzar-se “de forma massiva” per a reivindicar que “una societat sense dones no funciona”.

D’altra banda, les Corts Valencianes han aprovat a instàncies de Podem una iniciativa que insta el Consell a elaborar plans d’igualtat en les organitzacions i empreses públiques valencianes participades amb capital públic. Aquests hauran d’incloure mesures per a combatre la bretxa salarial i assegurar la igualtat retributiva amb els indicadors pertinents per a la seua avaluació.

Comparteix

Icona de pantalla completa